Teknoloji

SpaceX roketlerinden birini sonbaharda yeniden fırlatacak

spacex roketSpaceX önümüzdeki sonbaharda kendisi için büyük bir hamleyi gerçekleştirmeyi planlıyor. Şirketin CEO’su Elon Musk, Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada Thaicom 8 iletişim uydusunu yörüngeye taşıyan Falcon 9 roketinin hangara geri döndüğünü ve şirketin daha önce yere dikey vaziyette indirmeyi başardığı diğer roketlerin yanında yerini aldığını belirtti. Musk, aynı tweette hangardaki roketlerden birini önümüzdeki eylül veya ekim ayında yeniden uzaya göndermeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

Özel uzay şirketi, geçtiğimiz nisan ayında Falcon 9 roketini yüzen platforma indirdikten sonra mayıs veya haziran ayında roketlerinden birini yeniden uzaya göndermeyi planladığını açıklamıştı. Kulağa biraz ütopik gelen bu hedef, daha makul bir noktaya çekilmişe benziyor.

Musk’ın yeni takvimi açıklamasının ardından “Uzaya yeniden gidecek roket yanında neyi götürecek?” sorusu akıllara geldi. Lüksemburg merkezli uydu operatörü SES, SpaceX’in potansiyel müşterileri arasında öne çıkan isimlerden biri oluyor. SES daha öncesinde uydularından birini yeniden uzaya fırlatılacak bir roketle yörüngeye gönderme konusundaki isteğini kamuoyuyla paylaşmıştı.

SpaceX için roketlerinden birini uzaya yeniden ve başarıyla göndermek büyük önem taşıyor. Şirketin bugüne kadar yürüttüğü çalışmaların temelinde bu hedef yatıyor. Sonbaharda gerçekleştirilecek yolculuğun başarılı olması durumunda şirketin bundan sonra yapabilecekleri konusunda çok daha umutlu konuşmak mümkün hâle gelecek. Roketlerin yeniden kullanılabilmesinin SpaceX’e NASA’nın uzay mekiği programından maksimum fayda sağlama konusunda yardım edeceğini söylemek pek de yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER