Teknoloji

SpaceX roketlerini yeniden test etmeye hazır

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spacex roketSpaceX henüz eylül ayında yaşanan Falcon 9 patlamasının sebebini tam olarak çözebilmiş değil. Ancak şirketin standart operasyonlarına geri dönmesini sağlayabilecek ölçüde ilerleme kaydedilmiş durumda. İncelemenin ileri safhalarına geçildiğini açıklayan SpaceX, önümüzdeki günlerde Teksas’ta testlere tekrar başlamaya hazırlanıyor. Şirket, yıl sonu itibarıyla yeniden uzay yolculuklarına başlamayı hedefliyor.

SpaceX kazaya yol açmış olması muhtemel sebep konusunda da somut bir öngörüye ulaşmışa benziyor. Şirket, bileşenlerden birinin likit oksijen tankı içindeki basınç kanallarını sarmasının patlamaya yol açtığını düşünüyor. İncelemeyi gerçekleştiren ekip, helyum yüklemesi basınç ve sıcaklık koşullarıyla tespit edilen problemin birkaç kez tekrarlanabildiğini belirtti. Helyum yükleme sürecini iyileştirmek için çalışan şirket, bu sayede Falcon 9’u yeniden uzaya fırlatabilmeyi planlıyor.

SpaceX roket testlerine tekrar başlayarak uzun vadeli takvimine tutunabilir

SpaceX’in yaşanan patlamanın etkisini kısa sürede atlattığı söylenebilir. İş ortaklarının güvenini fazla vakit kaybetmeden tekrar kazanmak ve böylelikle uzun vadeli sözleşmelerini korumak isteyen şirket, testlere yıl içinde başladığı takdirde bu konuda elini güçlendirmiş olacak.

İLGİLİ HABERLER