Teknoloji

SpaceX NASA’nın okyanus izleme uydusunu 2021’de fırlatacak

spacex nasaElon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX NASA ile olan işbirliğini yeni görevlerle devam ettirecek. Taraflar 2021’de NASA’ya ait yeni bir uyduyu uzaya göndermek için anlaşma imzaladı. Uydu, NASA’nın Dünya yüzeyindeki su kaynaklarını izlemek için başlatacağı SWOT isimli program çerçevesinde Kaliforniya’daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılacak Falcon 9 uydusuyla yörüngesine taşınacak.

NASA bu uyduyla Dünya yüzeyindeki suları kapsamlı biçimde inceleyecek. Uydu tarafından toplanan verilerle okyanusların ve diğer su kaynaklarının zaman içindeki değişimi görülebilecek. Fırlatma işleminin toplam maliyetinin 112 milyon dolar civarında olması öngörülüyor. Ancak bu paranın tamamı SpaceX’in kasasına girmeyecek. Paranın bir kısmını da ek destek sağlayan organizasyonlara aktarılması bekleniyor.

SpaceX NASA anlaşmasıyla uzay endüstrisindeki etkisini artırıyor

NASA ile yaptığı son anlaşma SpaceX’in uzay endüstrisinde artan etkisini göstermesi açısından önem taşıyor. Mars’ta koloni kurmayı amaçlayan Elon Musk’ın liderliğinde ilerleyen şirket, oldukça hırslı ve agresif hedefler belirlemiş durumda. Eylül ayında Cape Canaveral üssünde yaşanan Falcon 9 patlaması SpaceX’i biraz yavaşlatsa da, şirketi durdurmadı. Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme taşıyan şirketlerden biri olan SpaceX, bir yandan da Dragon uzay aracının insanlı versiyonunu geliştirme çalışmalarını sürdürüyor.

SpaceX’in Twitter hesabı aracılığıyla yapılan açıklamada ise “NASA’nın desteğine ve güvenine müteşekkiriz.” ifadeleri kullanıldı.

İLGİLİ HABERLER