Teknoloji

SpaceX NASA için gerçekleştireceği ilk mürettebatlı uçuşu erteledi

spacex crew dragon
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spacex nasaSpaceX NASA için Crew Dragon kapsülüyle gerçekleştireceği ilk mürettebatlı uzay uçuşunu erteledi. Bu erteleme kararına tahmin edilebileceği üzere 1 Eylülde yaşanan Falcon 9 roketi patlaması sebep oldu. Normal şartlar altında 2017’nin sonlarında gerçekleştirilmesi planlanan uçuş ile Crew Dragon NASA astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyacaktı.

NASA’dan yapılan açıklamaya göre, bu yolculuk Mayıs 2018’de gerçekleşecek. SpaceX, 2017’nin kasım ayında bu yolculuğun bir demosunu gerçekleştirecek. Ancak bu demo sürecine astronotlar dahil olmayacak.

SpaceX’ten yapılan açıklamada, kararın Falcon 9 roketinin patlamasıyla bağlantılı olduğu doğrulandı. Konuya ilişkin incelemenin sonlarına yaklaşıldığını hatırlatan şirket, Ticari Uçuş biriminin NASA ile yakın mesaiye devam ettiğini ve bu süreçte planlanan tüm önemli aşamaları tamamlamayı sürdürdüğü doğrulandı.

Tüm tasarımların, süreçlerin, sistemlerin alınan dersler doğrultusunda yeniden değerlendirildiğini belirten şirket, atılması gereken adımların tespit edildiğinin altını çizdi. Değiştirilen takvimin bu değerlendirme ve uygulama için gereken ekstra zamanı yansıttığının da altı çizildi.

SpaceX NASA ile işbirliğinde gerekli adımların büyük kısmını attı

Gecikme açıklaması, SpaceX için işlerin pek yolunda gitmediğini düşündürebilir. Ancak Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay şirketi, NASA mürettebatını uzaya taşırken kullanacağı Dragon kapsülü için gerekli modifikasyonların önemli bir kısmını gerçekleştirdi. Nitelik ve paraşüt testlerini tamamlayan şirket, ilk uçuş aracının üretimine de başladı.

İLGİLİ HABERLER