Manşetler

SpaceX Mars yolculuğu için roket testlerine 2019’un ilk yarısında başlayacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spacex marsSpaceX Mars yolculuğu için hazırlık çalışmalarını bir süredir devam ettiriyor. Şirket tarafından kısaca “BFR” olarak adlandırılan ve Mars yolculuğunda kullanılacak roket sistemini görmek için ise çok uzun bir süre beklemek gerekmeyecek gibi görünüyor.

SXSW 2018’de konuşan Tesla CEO’su Elon Musk, roket sistemiyle ilk testlere 2019’da başlamayı planladıklarını belirtti. Musk, genellikle iyimser takvim hedefleri koyduğu konusunda bir uyarıda bulunmayı da ihmal etmedi. Mars’a kargo görevlerinin 2022 itibarıyla başlamasının planlandığını düşünce testlerin 2019’da başlaması mantıklı bir hamle gibi görünüyor.

BFR, Falcon Heavy’nin ruhsal halefi olarak değerlendiriliyor. Sistemin mevcut tasarımında toplamda 37 adet Raptor motoru kullanılıyor. Bunlardan 31’i hızlandırıcı rokette, 6’sı ise uzay aracının üzerinde yer alıyor. Söz konusu sistem, Saturn V roketinden iki kat daha fazla ateşleme gücü sağlıyor.

Tamamen yeniden kullanılabilir olması planlanan BFR, SpaceX’in Dünya’nın yörüngesinden uzağa gidecek görevler için tasarlanan ilk sistemi olma özelliğini taşıyor. Mars görevleri nihai hedef olsa da, roket sisteminin Ay’a gidiş ve dönüşten oluşan görevler için de yeterli olacağı belirtiliyor. Uzay istasyonu tedarik görevlerinde de kullanılabilecek olan BFR, 150 ton yük kapasitesine sahip.

2019’un başlarında testlerin başlamasına yönelik hedefe temkinli yaklaşmak için Musk’ın hırslı takvim hedefleri dışında da gerekçeler bulunuyor. Gezegenler arası yolculuğun NASA için bile iddialı ve zorlu bir görev olduğunu akıllardan çıkarmamak gerekiyor. Buna ek olarak, 106 metre gibi bir uzunluğa sahip olan BFR, beraberinde dikkate alınması gereken yeni faktörler de getiriyor. SpaceX Mars yolculuğu hazırlığına giden süreçte kendini kayda değer ölçüde geliştirip önemli mesafeler kaydetse de, bunların gelecek hedeflerin gerçekleşmesinde nasıl bir etkisinin olacağı bilinmezliğini koruyor.

İLGİLİ HABERLER