Manşetler

SpaceX Mars uzay gemisi 80 günde 100 kişiyi taşımayı hedefliyor

spacex mars

spacex marsSpaceX CEO’su Elon Musk Mars yolculuğu gerçekleştirecek ve kızıl gezegene ilk koloni kurucularını taşıyacak uzay gemisini tanıttı. Uzay aracı yeryüzünden, bir ateşleyicinin tepesinde havalanacak ve yolculuğun geri kalanını da kendi başına gerçekleştirecek.

Her ne kadar son karar verilmemiş olsa da, ilk uzay gemisini adı muhtemelen “Altının Kalbi” olacak. Bu ad, Douglas Adams’ın Otostopçunun Galaksi Rehberi adlı eserine ithafen belirlendi. Uzay gemisinin 17 metrelik çapı bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: SpaceX gezegenler arası taşıma yapacak sistemini tanıttı ? Video

Plan her gezi başına 100 kadar insanı Mars’a göndermek şeklinde belirlendi. Buna rağmen Musk uçuş başına 200 veya daha fazla insanı taşıyarak insan başına maliyeti daha da düşürmeyi amaçlıyor. Yolculuk 80 gün gibi kısa veya 150 gün gibi daha uzun zamanda tamamlanacak. Bu süre yıla ve teknolojinin durumuna bağlı olacak. Daha uzun vadede yolculuk süresinin sadece 30 güne inmesi hedefleniyor.

spacex marsRoket ateşleyicisinin 12 metrelik çapı bulunuyor, toplam sistemin yüksekliği de 122 metreye ulaşıyor. Uzay gemisinin tankere yapılabilecek yeniden dolumlara bağlı 450 tona varan yük taşıması bekleniyor.

Mars aracı yeniden kullanılabilir olacak, uzay gemisi yörüngede yeniden yakıt alımı yapabilecek. Musk’a göre bu büyük önem taşıyor, çünkü yörüngede yeniden yakıt dolumu yapmak yolculuğu çok daha ucuz, dolayısıyla daha mümkün kılacak. Üstelik geri dönüş için gerekli yakıtın taşınması gibi verimsiz bir durumun da önüne geçilecek. Plana göre bir ekibin Mars’ta yakıt dolum tesisi kurması ve gemilerin geri dönüşü için gerekli olan yakıtın bu şekilde sağlanması hedefleniyor.

Yolculuk şu şekilde gerçekleşecek: Öncelikle uzay gemisi şu anda ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Gemisi’nde yapımı devam eden 39A fırlatma rampasından uzaya gönderilecek. Ateşleyici kalkışta 127800 kilonewtonluk bir itme uygulayacak. Daha sonra uzay gemisi ve roket birbirinden ayrılacak.

Uzay gemisi yörüngeye doğru yolculuğuna devam edecek, roket ise Dünya’ya 20 dakika gibi bir süre içinde geri dönecek. Dünya’ya dönüşte ise ateşleyici fırlatma rampasına yeniden oturacak ve yakıt dolum tankeri ateşleyiciye yüklenecek. Şimdi yakıt ile dolu olan tüm ünite yeniden kalkışa geçecek. Uzay gemisiyle birleşecek ve yörünge üzerinde yakıt dolumu yapılacak. Yakıt dolum tankerleri üç ile beş kez, uzay gemisinin tanklarını doldurmak için kullanılabilecek.

Uzay gemisi en sonunda Mars’a varacak. Geziyi uçuş ekibi için daha eğlenceli ve çekici hâle getirmek için Musk yerçekimsiz ortam oyunları, filmler, kabinler, oyunlar ve lokanta gibi unsurların düşünüldüğünü söylüyor.

40 İLE 100 YIL ARASINDA BİR MİLYONLUK KOLONİ KURULMASI HEDEFLENİYOR

Mars’a ulaşıldıktan sonra uzay aracı, roket motorlarını kullanarak yere doğru yumuşak bir alçalma gerçekleştirecek ve sonunda yüzeye iniş yapacak. Uzay gemisi sadece yolcuları değil, aynı zamanda Mars’a kurulacak uzun vadeli koloni için kargo ve donanım da taşıyacak. Musk, toplam 20 ile 50 arasında toplam Mars yolculuğunun düzenlenmesi durumunda, tamamen sürdürülebilir, bir milyon kişinin yaşadığı bir Mars medeniyetinin 40 ile 100 yıl arasında kurulabileceğini söylüyor.

Musk insanların nerede yemek yiyip yaşayacağı veya astronotların çok düşük yer çekimiyle nasıl başa çıkacağı gibi sağlıkla ilgili hususlar hakkında pek detay vermedi. SpaceX’in tanıtım için hazırladığı videoda, uzay gemisinin sanal yer çekimi yaratmak için dönmediği görülüyor. Bu durum içerisinin nasıl olacağı veya astronotların sağlıklı kalmak için ne kadar egzersiz yapması gerektiği gibi soruların sorulmasına neden olacaktır.

Bu arada SpaceX CEO’su ciddi kardiyovasküler hastalıklara veya benzeri rahatsızlıklara yol açma tehlikesi bulunan güneş radyasyonu da endişelendirmiyor gibi görünüyor. Radyasyonun bahsinin sıklıkla açıldığını, ancak bunun büyük bir problem olmadığını söyledi. Bununla birlikte kanser riskinin hafif de olsa artabileceğini, bir tür kalkanla radyasyona karşı koruma sağlanacağını da belirtti.

MARS’A GİDENİN GERİ DÖNME ŞANSI DA OLACAK

SpaceX’in planladığı Mars yolculukları tek yönlü olmayacak. Musk, geri dönmek istemeseler bile geri dönüş seçeneğinin sunulmasının önemli olduğunu belirtti. Buna ek olarak her durumda uzay gemisinin geri gelmesine ihtiyaç duyduklarına da dikkat çekti.

CEO, öncü yolcuların kimler olacağı hakkında da bazı bilgiler verdi. Birkaç günlük eğitim ile herkesin gidebileceği bir imkan sunmak için çalıştıklarını söyledi. Musk, ölümcül risk ve astronotların “her an ölmeye hazır olma” şartı nedeniyle yolculuklarda çocukların taşınmayacağının da altını çizdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER