Teknoloji

SpaceX 2018’de Mars’a uzay aracı göndermeyi planlıyor

spacex marsSpaceX, Dragon uzay aracını 2018’de Mars’a göndermeyi hedeflediğini açıkladı. Bu hedef, şirketin CEO’su Elon Musk’ın kızıl gezegene insanları götürme amacının önemli duraklarından biri olarak değerlendirilebilir. SpaceX Mars yolculuğu için kaç tane uzay aracı göndereceği konusunda kesin rakam paylaşmazken, yolculukta Dragon serisi uzay araçlarının kullanılacağının bilgisini verdi. Daha detaylı bilgi paylaşımının ise yakında gerçekleştirileceği belirtildi.

Şirket, Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı paylaşımda kapsüllerin mevcut Falcon 9 roketlerinin daha büyük versiyonu olan Falcon Heavy roketiyle taşınmasının planlandığını açıkladı. Roket, kapsülleri kırmızı gezegene gönderecek ve SpaceX ekibi ağır yüklerin gezegen yüzeyine inişinin nasıl gerçekleşeceğini görmeye çalışacak. Planın başarıya ulaşması durumunda SpaceX, başka bir gezegene uzay aracı indirmeyi başaran ilk özel uzay şirketi olma unvanını kazanacak.

SpaceX Mars yolculuğunda hali hazırda Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo sevkiyatı için kullandığı uzay aracının gelişmiş versiyonu olarak tanımlanabilecek “Red Dragon” isimli araçtan faydalanacak. Red Dragon’da kapsülün yere iniş yapmasını sağlayacak sekiz adet Super Draco isimli motor bulunacak. Bu motorlar uzay aracı gezegenin yüzeyine yaklaşırken çalışmaya başlayacak ve aracın hızını düşürerek kontrollü bir iniş gerçekleştirilmesini mümkün kılacak. Bu sistem, SpaceX’in Falcon 9 roketlerini fırlatma sonrasında yere indirmek için uyguladığı yöntemle benzerlik gösteriyor.

SpaceX hedefine ulaşırsa, Red Dragon Mars yüzeyine iniş yapan en ağır cisimlerden biri olacak. NASA’nın gezegenin yüzeyine indirdiği Curiosity, iniş esnasında yaklaşık 900 kilo ağırlığındaydı. Red Dragon’un ağırlığının ise bunun 5 ila 10 katı arasında olması öngörülüyor. Bu hedefi gerçekleştirmenin SpaceX’e ne kadar mal olacağı ise şu an için bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER