Teknoloji

SpaceX kapsülüyle uzaya giden ilk turistler Dünya’ya döndü

spacex

SpaceX ve Axiom arasındaki iş birliğiyle Uluslararası Uzay İstasyonu’nu ziyaret eden ilk uzay turistleri Dünya’ya geri döndü. Bu özel astronotları taşıyan kapsül, 26 Nisan’da Türkiye saatiyle akşam 20:00 sularında ABD’nin Florida eyaletinin açıklarında okyanusa iniş yaptı. 15 günlük Uluslararası Uzay İstasyonu seyahati için yolcuların kişi başına 55 milyon dolar ödediği söyleniyor.

Ax-1 adını taşıyan görev, Axiom Space’in ilk insanlı uzay uçuşu olma özelliğini taşıyor. Özel bir uzay ve havacılık şirketi olan Axiom Space, gelecekte uzayda ticari kullanıma yönelik istasyonlar inşa etmeyi hedefliyor. SpaceX’in Crew Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na dört kişi götüren şirket, bu yolculuğu gelecekte kendi uzay istasyonlarına yapacağı yolculukların öncüsü olarak değerlendiriyor.

Ax-1 mürettebatının seyahatinin 8 gün sürmesi planlanmıştı. Mürettebata istasyondayken 25 bilimsel deney gerçekleştirme sorumluluğu da verilmişti. Ancak bu özel astronotların Dünya’ya dönüşü, Florida ve potansiyel iniş bölgelerindeki kötü hava nedeniyle ertelenmişti. Bu nedenle astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda planlanandan bir hafta daha uzun kalmış oldu.

SpaceX Crew Dragon ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na giden Ax-1 ekibinde Kanadalı yatırımcı Mark Pathy, Amerikalı emlak yatırımcısı Larry Connor ve İsrail Hava Kuvvetleri’nden emekli pilot Eytan Stibbe yer aldı. Ekibin liderliğini ise hâlihazırda Axiom’un başkan yardımcılığını da yürüten NASA’dan emekli astronot Michael López-Alegría yaptı.

İLGİLİ HABERLER