Teknoloji

SpaceX 4 bin 425 bin internet uydusunu uzaya göndermek istiyor

spacex

spacexSpaceX, ABD Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) başvurarak küresel ölçekte hızlı internet bağlantısı sağlayacak 4 bin 425 uydunun uzaya fırlatılması için izin istedi. Endişeli Bilim İnsanları Sendikası’nın verilerine göre, bu rakam hali hazırda dünyanın yörüngesinde bulunan uydu sayısının üç katından fazla. Şirketin CEO’su Elon Musk, söz konusu projeden ilk olarak 2015’te bahsetmişti. Projenin tahmini maliyetini 10 milyar dolar olarak açıklayan Musk, yönetimin şirketin Seattle’daki ofisinden başka bir yerde olacağını belirtmişti. İlk yatırımcılardan biri olan Google, projeye 1 milyar dolarlık bir destek sağlamıştı.

Şirketin uzaya göndermeyi planladığı uyduların küp tarzı uydulardan çok daha büyük olması bekleniyor. Uyduların her birinin ağırlığının 388 kilo civarında olması öngörülüyor. Yörüngede kalış süresi ise 5 ila 7 yıl olarak hesaplanıyor. Uydular yerküreden 1150 ila 1325 kilometre uzaklıkta duracak. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun genellikle Dünya’dan 431 kilometre uzakta durduğu göz önüne alınınca uyduların ne kadar yüksekte konumlanacağı daha iyi anlaşılıyor.

FCC’ye yapılan başvuruya göre, proje iki aşamadan oluşuyor. Birinci aşamada SpaceX, ABD ve dünyanın diğer yerlerine internet bağlantısı götürmek için 800 uyduyu uzaya fırlatacak. 4 bin 425 uydunun hepsinin uzaya yerleştirilmesinin ise beş yıl sürmesi öngörülüyor. Tüm uydular uzaya gönderildiğinde küresel ölçekte 1 Gbps internet bağlantısı sunmak mümkün hâle gelecek.

SpaceX hisselerinin yüzde 54’ü Elon Musk’ın kontrolünde

FCC başvurusu, SpaceX’in mevcut sahiplik yapısını görmeyi de mümkün kılıyor. CEO Elon Musk’ın şirket hisselerinin yüzde 54’ünü elinde bulundurduğu görülüyor. Musk’ın Tesla’daki payı ise sadece yüzde 22.

İLGİLİ HABERLER