Teknoloji

SpaceX Falcon roketlerinin yeni özelliklerini açıkladı

spacex falconSpaceX Falcon serisi roketlerinin kalkış kapasitesinde gerçekleşen değişiklikleri web sitesi aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı. Şirket, Falcon 9 roketinin Dünya’nın alt yörüngesine daha önce açıklandığının yaklaşık iki katı kadar yük taşıyabileceğini açıkladı. Falcon 9’un daha büyük bir versiyonu olan ve geliştirme çalışmaları halen devam eden Falcon Heavy’nin taşıyabileceği yük kapasitesinin de ilk etapta açıklandığından daha fazla olduğu belirtildi.

Falcon 9’un kapasitesinde görülen değişikliklerin Falcon Heavy’ye kıyasla daha dikkat çekici olduğunu belirtmek gerekiyor. SpaceX, ilk etapta roketin Dünya’nın alt yörüngesine 13 ton yük taşıyabileceğini açıklamıştı. Ancak SpaceX’ten yapılan son duyuru, bu kapasitenin 22 tonun üstüne çıktığını gözler önüne seriyor. Şirket, Falcon 9 ile Mars’a yaklaşık 4 ton yük taşıyabileceğini de belirtmekten geri kalmadı. CEO Elon Musk, Twitter aracılığıyla yaptığı açıklamada SpaceX’in robot üzerinde fiziksel herhangi bir değişiklik yapmadığını, testlerin aracın daha dayanıklı olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Musk, söz konusu yük kapasitelerinin roketlerin genişletilebilir versiyonlarına ait olduğunu belirtmeyi ihmal etmedi. Söz konusu roketler, fırlatıldıktan sonra yere dikey vaziyette iniş yapamıyor. Musk, yeniden kullanılabilir roketlerin kapasitelerinin genişletilmiş versiyonlara kıyasla yüzde 30 ila 40 oranında daha az olduğunu dile getirdi. Bu farkın yakıt kısıtlamalarından kaynaklandığı düşünülüyor.

SpaceX, Falcon Heavy’nin kalkış kapasitelerini de güncelledi. Şirket, dev roketin artık hem Dünya’nın alt yörüngesine hem de Mars’a daha fazla yük götürebileceğini belirtti. Henüz kalkışa hazır olmayan roketin 2016’nın kasım ayı itibarıyla havalanması bekleniyor. Ancak daha önceden bu tarihin birkaç kez ertelenmiş olduğunu belirtmek gerekiyor.

Falcon Heavy’nin performansı, SpaceX’in 2018 itibarıyla ilk uzay aracını Mars’a gönderme hedefini gerçekleştirebilmesi için hayati olacak. Şirket, geçtiğimiz hafta Dragon kargo kapsülünü, ağır yüklerin inişini test etmek adına Mars’a göndermeyi istediğini açıklamıştı. Uzun vadede Mars’ta bir koloni oluşturmak isteyen SpaceX için yüklerin gezegen yüzeyine indirilebilmesi büyük önem taşıyor. Bu da, Falcon Heavy’nin uzayın derinliklerine doğru giderken ağır yükler taşıması gerektiği anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER