Teknoloji

SpaceX en büyük roketini üç ay içinde uzaya fırlatabilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spacex falcon heavySpaceX 17 Haziran itibarıyla kullanılmış bir roketi daha yeniden uzaya göndermeye hazırlanıyor. Ancak şirket bir yandan da daha “ağır” bir görev için çalışmalarını sürdürüyor. Şirketin CEO’su Elon Musk, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada üç Falcon Heavy roketinin de iki ya da üç ay içinde Cape Canaveral Uzay Üssü’ndeki yerini alacağını açıkladı.

Eğer her şey planlandığı gibi giderse, bu roketlerden birinin üsse gelişinden bir ay sonra uzaya fırlatılabileceği düşünülüyor. Bu da Falcon Heavy’nin ilk uzay macerasının eylül ayında başlayabileceği anlamına geliyor. Söz konusu tarih, şirketin uzun vadeli planlarıyla da örtüşüyor.

1500 pound ağırlığındaki Falcon Heavy, yörüngeye 70 ton ağırlığında yük taşıyabiliyor. Bu rakam Falcon 9’un yük kapasitesinin neredeyse 3 katına tekabül ediyor. Mars ve Ay’a yapılacak insanlı yolculuklar için tasarlanan roketin üst kısmı, demo yolculuğu sırasında yere tekrar indirilmeye çalışılacak. Roketin ağırlığı nedeniyle bunun zor olduğu Elon Musk tarafından da kabul edilse de, bu deneme gerçekleştirilecek.

SpaceX takvimdeki açığını kapatmaya çalışıyor

SpaceX’in Falcon Heavy’yi fırlatmaya yaklaşması gelecek uzay görevleri için büyük önem taşıyor. Ancak şirketin takvimdeki gecikmeleri kapatmaya çalıştığını da unutmamak gerekiyor. Falcon 9 roketlerinden birinin geçtiğimiz yıl fırlatma rampasında patlaması, şirketin takviminde sarkmalara yol açmıştı. Falcon Heavy’nin öngörülen dönemde teste hazır hâle gelmesi, takvimdeki açığın kapatılması konusunda büyük anlam ifade ediyor.

İLGİLİ HABERLER