Teknoloji

SpaceX Falcon 9’u 19 Aralıkta tekrar fırlatmayı planlıyor

SpaceX Falcon 9

SpaceX, uzay uçuşlarına verdiği uzun aranın ardından Falcon 9’u 19 Aralıkta tekrar fırlatmaya hazırlanıyor. Roket, New Jersey merkezli telekomünikasyon şirketi Orbcomm’a ait 11 uyduyu düşük Dünya yörüngesine taşıyacak. Bu Falcon’un altı aydan bu yana gerçekleştirdiği ilk uçuş olacak. Fırlatma tarihini Twitter hesabı aracılığıyla duyuran SpaceX CEO’su Elon Musk, ayın 16’sından üç gün sonra roketi fırlatmayı öngördüklerini belirtti.

Falcon 9 roketlerinden birinin Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşırken infilak ettiği haziran ayından bu yana SpaceX roketleri uçuş gerçekleştirmiyor. Elon Musk, söz konusu kazanın ardından yaptığı açıklamada roketin yakıt tankında bulunan kusurlu bir çelik payandanın patlamaya neden olduğunu belirtmişti. Kazanın ardından şirket kapsamlı bir inceleme başlatırken, Musk bundan sonra payandaların her uçuş öncesinde bağımsız biçimde test edileceğini dile getirmişti.

SpaceX, planlalan kalkışın ardından Falcon 9’u yere dikey olarak indirmeyi de deneyecek. Geçtiğimiz yıl boyunca da bu konuda denemeler yapan şirket, roketi denizin üstünde kurduğu bir platforma indirmeye çalışmıştı. Bu seferki denemede ise roketin sert bir zemine dikey biçimde indirilebilmesi ve daha sonra tekrar kullanımının mümkün kılınması amaçlanıyor. Normalde yörüngesel roketler kalkışın ardından patladığı veya kaybolduğu için söz konusu deney ekonomik anlamda büyük önem taşıyor.

SpaceX dikey indirme konusunda Blue Origin ile yarışıyor

Bu konuda Amazon sahibi Jeff Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin, New Shepard isimli uzay aracını dikey vaziyette indirerek SpaceX’in önüne geçse de, Falcon 9 ile ilgili dikey iniş sürecinin biraz daha karışık olduğunu belirtmek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER