Manşetler

SpaceX Falcon 9 bir kez daha sert zemine inmeyi başardı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spacex falcon 9SpaceX Falcon 9 roketini bir kez daha sert zemine indirmeyi başardı. ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral uzay üssünden fırlatılan roket, SpaceX’in üssün yakınlarında kurduğu “Landing Zone 1” isimli bölgeye dikey vaziyette iniş yaptı. SpaceX böylelikle ikinci kez Falcon 9 roketini sert zemine indirmiş oldu. Şirketin yeniden kullanıma uygun biçimde dikey olarak indirebildiği roketlerin sayısı ise beşe çıktı.

SpaceX, 2016’da ilk kez bir Falcon 9 roketini sert zemine indirmeyi denedi. Yıl içinde gerçekleştirilen altı denemede roketler okyanusa yerleştirilen yüzen platformlara indirilmeye çalışılmıştı. SpaceX, yüzen platformlara inişte daha az yakıta ihtiyaç duyulduğunu için tercihini bu yöntemden yana kullanmıştı. Ancak son görevdeki gereksinimlerin sert zemine iniş denemesine müsade etmesi, SpaceX’i yeniden sert zemine yönlendirdi.

SpaceX’in yeniden kullanıma uygun olarak yere indirdiği Falcon 9 roketlerinin sayısı beşe yükseldi. Böylelikle şirketin söz konusu roketleri saklayabileceği alan resmi olarak tükenmiş oldu. Roketleri şu anda Kennedy Uzay Merkezi’nde kiraladığı bir hangarda saklayan şirketin Falcon Heavy çalışmalarını yürütmek için hangarda yer açması gerekiyor.

Bu doğrultuda farklı seçenekleri araştırmaya başlayan SpaceX Falcon 9 roketlerinden bazılarını Teksas eyaletinin McGregor şehrinde bulunan test merkezine yönlendirme gibi bir seçeneğe sahip. Ancak şirket bu seçeneklerin sayısını artırmak adına da çalışmalar yapmaya devam ediyor.

SpaceX Falcon 9 roketlerini sonbahardan itibaren yeniden uzaya gönderecek

Söz konusu roketlerin yeniden kullanımına ise önümüzdeki sonbahar aylarıyla birlikte başlanması gerekiyor. SpaceX CEO’su Elon Musk, daha önce yaptığı bir açıklamada yere indirilen Falcon 9’ların yeniden kullanımı için eylül veya ekim ayını işaret etmişti. Şirket ilk deneme için nisan ayında yere indirdiği roketi kullanmayı düşünüyor.

İLGİLİ HABERLER