Teknoloji

SpaceX’in Falcon 9 roketi 101. dikey inişini gerçekleştirdi

spacex falcon 9

Dört astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürecek olan Crew Dragon kapsülünün bağlı olduğu SpaceX Falcon 9 roketi kısa süre önce Florida’dan uzaya fırlatıldı. Crew Dragon Uluslararası Uzay İstasyonu’na olan yolculuğunu otonom şekilde gerçekleştirecek.

SpaceX, NASA için altıncı defa mürettebat taşıma operasyonu yapıyor. Dolayısıyla bu yeni görev Crew-6 adını taşıyor. Falcon 9 roketinin birinci kademesi ilk kez bir görevde kullanılırken, Crew Dragon uzay kapsülü dördüncü yolculuğunu gerçekleştiriyor. “Endavour” olarak adlandırılan bu Crew Dragon kapsülü, NASA’nın Demo-2 ve Crew-2 görevlerinde ve Axiom Space’in AX-1 isimli özel uzay uçuşunda kullanılmıştı.

Crew-6 görevinin başlangıcı, ateşleme sistemindeki bir sorun nedeniyle ertelenmişti. Normal şartlar altında fırlatmanın 27 Şubat itibarıyla gerçekleştirilmesi planlanmıştı. Ertelemenin ardından sorunun temelini tespit için SpaceX ve NASA ortak bir araştırma başlatırken; sorunun kaynağı olduğu belirtilen filtrenin değiştirildiği öğrenildi.

Crew-6 görevinin ekip liderliğini NASA astronotu Stephen Bowen yapıyor. Warren “Woody” Hoburg pilotluğu üstlenirken, Birleşik Arap Emirlikleri astronotu Sultan Alneyadi ve Rus kozmonot Andrey Fedyaev de ekibin üyeleri arasında yer alıyor.

SpaceX Falcon 9 önemli bir kilometre taşını geride bıraktı

Crew-6 göreviyle birlikte SpaceX Falcon 9 için de önemli bir kilometre taşı geride bırakılmış oldu. Uzaya çıktıktan sonra Crew Dragon’dan ayrılan Falcon 9 roketi, “Sadece Talimatları Oku” adını taşıyan yüzen drone rampasına iniş yaptı. Böylelikle SpaceX 101. kez bir roketi Dünya’ya dikey şekilde indirmeyi başarmış oldu. SpaceX Falcon 9 roketini 207 kez uzaya gönderdi.

İLGİLİ HABERLER