Teknoloji

SpaceX Falcon 9 roketini bir kez daha yüzen platforma indirmeyi başardı

spacex falcon 9SpaceX Falcon 9 roketini bir kez daha deniz üzerine kurulu yüzen bir platforma indirmeyi başardı. Şirket, daha önce Falcon 9’u bir kez sert zemine bir kez de yüzen platforma indirmişti. Böylelikle Falcon 9’un aynı iniş süreçlerini bir problem yaşamadan tekrarlayabileceği de ortaya çıkmış oldu.

SpaceX ekibi, kalkış öncesinde Falcon 9 roketini yüzen platforma dikey olarak indirebilme konusunda pek de umutlu değildi. Görevin yapısı nedeniyle tedbirli bir yaklaşım içinde olan CEO Elon Musk, roketin dikey olarak indirilebilmesi ihtimalini yarı yarıya olarak nitelemişti. Japon iletişim uydusunu Dünya’nın bir hayli üstünde yörüngeye yerleştirmekle görevli olan Falcon 9’un yolculuk koşulları nedeniyle yere dikey vaziyette inmeyi başaramayabileceği belirtilmişti.

Ancak bu ihtimali aşmayı başaran Falcon 9, uyduyu da yörüngeye problemsiz biçimde yerleştirmeyi başardı. SpaceX, geçtiğimiz aralık ayındaki sert zemin ve nisan ayındaki yüzen platform inişinin ardından Falcon 9’u üçüncü kez yere dikey vaziyette indirmeyi başardı.

SpaceX, başarılı iki inişin öncesinde üç defa Falcon 9’u yüzen platforma indirmeye çalışmış, ancak bu amacını gerçekleştirememişti. Şirketin bu yöndeki deneylerine devam edeceği belirtildi. Roketleri yüzen platforma dikey vaziyette indirmek, SpaceX’in Falcon 9 roketlerini yeniden kullanabilme hedefini hayata geçirebilmesi açısından önem taşıyor. SpaceX, inişlerin başarıya ulaşması durumunda roket kalkışlarının yaklaşık yüzde 50 ila yüzde 66’lık kısmının deniz üzerinden gerçekleştirilmesinin gerekebileceğini açıkladı. Elon Musk, başarılı inişlerden duyduğu memnuniyeti esprili bir tweetle dile getirdi ve “Roket depolama hangarımızı büyütmemiz gerekebilir.” şeklinde konuştu.

İLGİLİ HABERLER