Teknoloji

SpaceX 2018’den itibaren roketlerini 24 saat içinde tekrar kullanmayı hedefliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spacex falcon 9Uluslararası Uzay İstasyonu Ar-Ge Konferansı’nda konuşan SpaceX’in kurucusu ve CEO’su Elon Musk, roketlerin yeniden kullanılabilirliği konusundaki yeni hedefleri hakkında bilgi verdi. SpaceX Falcon 9 roketleri için önümüzdeki dönemde daha hızlı tekrar kullanımını ve roketlerin koni şeklindeki ön kısmını korumayı amaçlıyor.

SpaceX geçtiğimiz mart ayında kullanılmış bir Falcon 9 roketini ikinci defa uzaya göndermiş ve bu roketi yine yere dik olarak indirmeyi başarmıştı. Şirket şimdi de yere dik olarak indirdiği roketleri 24 saat içinde yeniden fırlatabilmeyi amaçlıyor. Elon Musk, bu hedefin önümüzdeki yıl gerçekleşebileceğine inanıyor. Şirket, geçtiğimiz ay da bir Dragon kargo kapsülünü yeniden kullanmıştı.

SpaceX daha önce de Falcon 9’u burun konisini koruyarak indirmeyi başarmıştı. Şirket şimdi bu başarıyı sürekli hâle getirmeyi ve burun konilerini de tekrar kullanabilmeyi amaçlıyor. Musk, konuşmasında bu hedefi gerçekleştirmeye yakın olduklarını dile getirdi.

SpaceX Falcon 9 roketleri yeniden kullanarak ciddi anlamda tasarruf sağlıyor

Tüm kalkış ekipmanlarını yeniden kullanabilmek, Mars yolculuğu için hayati önem taşıyor. Musk bu yaklaşımın uçuş maliyetlerini indirmeye de yardımcı olacağının altını çiziyor. Sadece burun konisinin maliyetinin 6 milyon dolar olması, öngörülen tasarrufun büyüklüğünün anlaşılmasına yardımcı oluyor. SpaceX, geçtiğimiz nisan ayında Falcon 9’un ilk kademelerini yenilemenin ve tekrar kullanmanın maliyetinin yeni parçalar kullanmanın maliyetinin yarısından az olduğunu açıklamıştı. Dragon kapsüllerinde böyle bir durum henüz geçerli değil gibi görünmüyor. Elon Musk, Dragon kapsüllerini yenilemenin maliyetinin yeni bir kapsül üretmenin maliyetine yakın olduğunu, hatta bazen yenilemenin daha masraflı olabileceğini belirtmişti.

Burun konisinin geri dönüşümünün bu yılın sonunda veya önümüzdeki yılın başında sağlanması amaçlanıyor. Roketin ikinci kademesini de indirip tekrar kullanmayı planlayan şirket, bu konuda başarılı olduğu takdirde tekrar kullanım hızını artırabilecek.

İLGİLİ HABERLER