Teknoloji

SpaceX Falcon 9 roketlerini tekrar tekrar kullanmaya devam ediyor

spacex falcon 9SpaceX Falcon 9 roketlerini yere dik olarak indirmeye ve sonrasında yeniden uzaya göndermeye devam ediyor. Şirket son olarak Tayvan uzay ajansına ait FORMOSAT-5 isimli gözlem uydusunu Falcon 9 ile yörüngeye taşıdı. Uyduyu yörüngeye taşıyan roket, kalkışından yaklaşık 10 dakika sonra şirketin Pasifik Okyanusu’na yerleştirdiği yüzen platforma dik olarak iniş yaptı.

SpaceX söz konusu görevle birlikte standart görev hızını tam anlamıyla yakalamış gibi görünüyor. Şirket, 2017’de her iki haftada bir uzaya roket fırlatma sözü vermişti. Mayıs ayıyla birlikte kalkışların sıklığını ve düzenini artıran şirket, temmuz ayıyla birlikte Florida’daki kalkış ünitelerinin bakıma alınmasıyla biraz yavaşlamıştı.

Ancak şirket 2017’de şimdiden 12 görevi tamamlamayı başardı. Şirket daha önce 1 yıl içinde en çok 8 uzay görevi gerçekleştirmişti. FORMOSAT-5 göreviyle 2017’deki toplam sayı bakımından Rus uzay ajansı Roscosmos’u geride bırakan şirket, 2017’de 9 Falcon 9 roketini yere dik olarak indirdi.

SpaceX Falcon 9 roketlerini 15 kez yere dik olarak indirdi

SpaceX bugüne kadar toplamda 15 kez Falcon 9 roketlerini yere dik olarak indirmeyi başardı. Roketleri yeniden uzaya göndermeye de başlayan şirketin önümüzdeki dönemde bu kalkış hızını koruması öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER