Teknoloji

SpaceX kullanılmış bir roketi tekrar uzaya göndererek tarihe geçti

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spacex falcon 9SpaceX, Falcon 9 roketlerini yere dik olarak indirme çalışmalarına iki yıldan uzun bir süre önce başlamıştı. Geçtiğimiz yıl itibarıyla bu çalışmalarında başarıya ulaşan şirket, daha önce uzaya giden Falcon 9 roketlerinden birini bir kez daha uzaya gönderdi. Bu roketi yere tekrar dik olarak indirmeyi başaran şirket, böylelikle uzay ve havacılık alanında tarihe geçti. ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral uzay üssünden fırlatılan roket, bir iletişim uydusunu yörüngeye taşıdı. Falcon 9 görevini tamamlamasının ardından şirketin Atlas Okyanusu’nun üzerindeki yüzen platformuna dik olarak iniş yaptı. Bu görevde kullanılan roket, ilk uzay seferini geçtiğimiz yılın nisan ayında gerçekleştirmişti. Böylelikle bir yörünge roketi ilk defa ikinci uzay seferini yapmış oldu.

SpaceX, bu tarihi anı internet üzerinden canlı olarak yayınladı. Canlı yayına katılan şirketin CEO’su Elon Musk, görevin tamamlanmasının ardından kısa bir açıklama yaptı. Musk, roketlerin en pahalı parçası olan yörünge sınıfı iticilerin tekrar kullanılabileceğini kanıtladıklarını belirtti. Eksantrik milyarder, bunun uzay yolculukları için büyük bir devrim niteliği taşıdığının altını çizdi.

Şirket, roketlerini kısmen tekrar kullanabilmek adına çalışmalar yapmaya 2011’de başlamıştı. Bugüne kadar, yörünge roketleri uzaya fırlatılamalarının ardından çöpe dönen araçlar olarak biliniyordu. Bu da Dünya’nın yörüngesine gerçekleştirilecek her yolculuk için yeni bir roket hazırlanmasını zorunlu kılıyordu. Bu da uydu ve uzay programlarına ekonomik anlamda ciddi biçimde külfet getiriyordu. Roketleri yere dik olarak indirerek tekrar tekrar kullanma stratejisi çerçevesinde hareket eden SpaceX, böylelikle roket üretim maliyetlerinde ciddi bir tasarruf gerçekleştirilmesini amaçlıyor.

Ancak şirket kalkışların ardından yere dik olarak indirdiği roketlerin tüm parçalarını tekrar kullanmıyor. Sadece Falcon 9’un 14 kat yüksekliğindeki ana gövdesi korunuyor. Bu gövdenin içinde ana motorlar ve kalkış için gerekli olan yakıtın büyük kısmı bulunuyor. Kalkıştan birkaç dakika sonra söz konusu ilk kademe roketin üst kısmından ayrılarak kontrollü biçimde dünyaya geri dönüyor.

SpaceX daha önce sekiz roketi yere dik olarak indirmeyi başarmıştı

Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay şirketi, daha önce 13 defa roketleri yere dik olarak indirmeyi denemiş ve bunların 8 tanesinde başarılı olmuştu. Böylelikle bir “kullanılmış roket” filosu oluşturan şirket, söz konusu filodaki roketlerden birini ilk kez “tekrar” uzaya göndermiş oldu. Şirketin bahsettiği ekonomik faydaları maksimize etmek adına bu seferleri daha sık düzenlemesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER