Teknoloji

SpaceX ellinci Falcon 9 fırlatışını gerçekleştirdi

spacex falcon 9SpaceX Falcon 9 ile uzay macerasına tam gaz devam ediyor. Ellinci Falcon 9 fırlatışını gerçekleştiren SpaceX, Hispasat’a ait büyük bir iletişim uydusunu uzaya taşıdı. Hispasat 30W-6 isimli uyduyu uzaya götüren Falcon 9, bu sefer yere dik olarak iniş yapmayacak.

Hispasat 30W-6, Falcon 9’un bugüne kadar uzaya götürdüğü en büyük yükler arasında yer alıyor. Yaklaşık 6 ton ağırlığındaki uyduyu yaklaşık 35 bin 700 kilometre yukarıdaki yüksek yörüngeye yerleştiren Falcon 9’un bunun için oldukça fazla yakıt tükettiği belirtiliyor. Bu durum Falcon 9’un yere dik inmeyi deneyecek kadar yakıtının kalmamasına sebep olmuş olabilir.

Ancak bu durum, SpaceX’in roketi kurtarmayı değerlendirmediği anlamına gelmiyor. İlk etapta 26 Şubat’ta gerçekleştirilmesi planlanan fırlatma öncesinde SpaceX’in yüzen platformlarından bir tanesi roketi yakalayabilmek için Atlas Okyanusu’na açılmıştı. Ancak ekstra testler nedeniyle kalkışı erteleyen şirket, fırlatmanın ardından Atlas Okyanusu’ndaki kötü hava koşullar nedeniyle roketini dik indirmeye çalışmayacağını duyurmuştu.

SpaceX Falcon 9 tarafından uzaya taşınan Hispasat 30W-6 ile Avrupa, Amerika ve Kuzey Afrika’da televizyon ve geniş bant erişimi sağlamak için kullanılacak. Hispasat, uydunun 15 yıl boyunca yörüngede kalmasını planlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER