Teknoloji

SpaceX Falcon 9 dördüncü kez deniz üzerindeki platforma iniş yaptı

spacex falcon 9SpaceX Falcon 9 roketlerini yere başarılı biçimde indirmeyi bir alışkanlığa dönüştürme konusunda önemli adımlar atıyor. Şirket, yeniden kullanılabilir roketini bir kez daha deniz üzerindeki yüzen platforma indirmeyi başardı. Florida’da bulunan Cape Canaveral uzay üssünden 14 Ağustos Pazar günü Türkiye saatiyle 08:30’da havalanan roket, görevini tamamladıktan sonra yere dikey vaziyette iniş yapmayı başardı. SpaceX’in yere dikey vaziyette indirdiği toplam roket sayısı altıya çıktı. Denize indirilen roketlerin sayısı ise dörde yükseldi.

SpaceX son görevinde Japon iletişim uydusu JCSAT-16’yı geosenkron yörüngeye taşıdı. Roketleri geosenkron yörüngeye taşımak alt yörüngeye taşımaktan daha zorlu bir işlem olarak biliniyor. Söz konusu görevlerde roketin daha yüksek hıza çıkmasına ve deposunun daha dolu olmasına ihtiyaç duyuluyor. Bu da, Falcon 9’un dönüşü sırasında yoğun biçimde ısınmasına ve yüksek hızlara maruz kalmasına sebep oluyor. Yakıt miktarı azken roketin kendisini yavaşlatması ve iniş için gerekli manevraları yapması daha kolay hâle geliyor.

SpaceX Falcon 9 inişlerindeki başarı oranını yüzde 50’nin üstüne çıkardı

Gerçekleştirilen son başarılı iniş ile birlikte SpaceX’in inişlerdeki başarı oranı yüzde 50’yi geçti. Son iki yılda 11 kez roketlerini yere dikey olarak indirmeyi deneyen şirket, bunların altısında başarıya ulaştı. Bu denemelerdeki tüm amaç roketlerin yeniden kullanılabilmesi olsa da, SpaceX henüz bir Falcon 9 roketini ikinci kez uzaya fırlatmış değil.

Ancak bu durumun da yakında değişmesi bekleniyor. SpaceX CEO’su Elon Musk, eylül veya ekim ayında yere dikey vaziyette indirilen bir roketi yeniden uzaya göndermeyi planladıklarını dile getirmişti.

İLGİLİ HABERLER