Teknoloji

SpaceX Falcon 9 roketinin başarısız iniş görüntüleri yayınlandı

spacex falcon 9

spacex falcon 9SpaceX Falcon 9 roketini deniz üzerinde yüzen platforma dikey olarak indirme konusunda denemeler yapmayı sürdürüyor. Şirketin hafta içinde bu yönde gerçekleştirdiği son deneme, başarısızlıkla sonuçlanmıştı. SpaceX CEO’su Elon Musk, söz konusu başarısız denemeye ait görüntüleri Twitter hesabı aracılığıyla yayınladı.

Falcon 9’u yüzen platforma indirmek için sekiz deneme gerçekleştiren SpaceX, bunlardan üçünde başarıya ulaştı. Diğer beş denemede ise roket denize devrildi. Son seferinde iki iletişim uydusunu yörüngeye çıkaran Falcon 9, bu görevi başarıyla tamamladı.

SpaceX, son sefer öncesinde bir seri yakalamış ve üç ay içinde üç Falcon 9 roketini deniz üzerindeki yüzen platforma dik olarak indirebilmişti. Son denemeye dair en ilginç şey ise roketin inişi sağsalim tamamlayıp tamamlayamadığının bir süre anlaşılamaması oldu. SpaceX tüm yolculuğu internette canlı olarak yayınlasa da, iniş sırasında yüzen platformdaki kamera bağlantısının kesilmesi roketin akıbetinin merak edilmesine yol açmıştı.

Kısa süren bir kafa karışıklığının ardından Falcon 9’un iniş denemesinde başarılı olamadığı açıklandı. Başarısızlığın nedeni ise daha sonrasında Elon Musk tarafından paylaşılan videoyla daha iyi anlaşılıyor. Roketin yüzen platforma inmeyi başardığı, ancak dengesini sağlayamadığı için kısa süre içinde denize devrildiği görülüyor. SpaceX’in diğer başarısız denemelerinde görülen patlamalara ise son başarısız denemede rastlanmıyor.

SpaceX Falcon 9 iniş denemesinin başarısız olabileceği biliniyordu

Falcon 9’un son iniş denemesinde başarısız olması ise SpaceX cephesinde şaşkınlık uyandırmadı. Roket, son seferinde Dünya yörüngesinin üst kısmına iki iletişim uygulamasını taşımıştı. Bu yolculuk daha yüksek hızlara çıkmayı gerektirdiği için roket daha fazla yakıt harcıyor. Yakıt tüketimi de arttığı için Falcon 9 yere ihtiyaç duyduğundan daha az yakıtla inmek zorunda kalıyor.

Bu durum daha önce üst yörüngeye yapılan iki seferde problem yaratmasa da, üçüncü seferde problemden kaçmak mümkün olmadı. Elon Musk, roketin üç iniş motorundan birindeki itiş gücünün yakıt azlığından dolayı yetersiz kaldığını ve görevini yerine getiremediğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER