Teknoloji

SpaceX’in Falcon 9 roketi Atlas Okyanusu’na inişinde hayatta kalmayı başardı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spacex falcon 9SpaceX Falcon 9, 2018’deki ikinci kalkışını ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden gerçekleştirmişti. SpaceX, söz konusu seferin ardından Falcon 9’un yere dikey olarak indirilmeyeceğini daha önce açıklamıştı. Falcon 9 planlandığı gibi Atlas Okyanusu’na düşürülse de, ilginç bir şekilde hayatta kalmayı başardı. SpaceX CEO’su Elon Musk, tek parça kalan ve okyanus üzerinde yüzen roketi bir şekilde yeniden karaya çıkarmayı planladıklarını ifade etti.

Falcon 9, son görevinde Lüksemburg’a ait ağır bir uyduyu yüksek yörüngeye taşımıştı. SpaceX, bu tarz görevlerin ardından genellikle roketini suyun üzerine kurduğu yüzen bir platforma dik indirmeyi tercih etse de, bu görevde böyle bir girişiminin olmayacağını duyurmuştu.

Şirketin roketin eski bir Falcon 9 versiyonu olması ve daha önce de yere dik olarak indirilmesi nedeniyle böyle bir karar almış olabileceği belirtilmişti. SpaceX, Florida’da bulunan yüzen platformunu önümüzdeki hafta uzaya göndereceği Falcon Heavy roketini indirmek için kullanmayı planlıyor. Bu planın da Falcon 9 ile ilgili kararda etkili olduğu düşünülüyor.

SpaceX Falcon 9 roketini karaya nasıl çıkaracak?

Falcon 9, iniş yapacağı bir platform olmamasına rağmen, dikey iniş için tüm gereksinimleri yerine getirmeyi başardı. İniş sırasında motorlarını üç defa çalıştıran roket, Dünya’nın yüzeyine yumuşak biçimde yaklaştı. Elon Musk, Twitter aracılığıyla yaptığı açıklamada roketin yüksek güçlü bir iniş tekniğini denediğini belirtti. Musk, iniş sırasında rokete zarar vermeyi istemediklerinin de altını çizdi. SpaceX’in roketi hayatta tutmayı istediği açık biçimde anlaşılsa da, roketin yeniden nasıl karaya çıkarılacağı henüz bilinmiyor. SpaceX Falcon 9 roketinin tuzlu sudan olumsuz etkilendiği de biliniyor. Uzun süre tuzlu suya maruz kalmanın Falcon 9’da nasıl bir etkiye yol açacağı merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER