Teknoloji

SpaceX Dragon kapsülü için paraşütlü iniş sistemini test ediyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spacex dragon

SpaceX, mürettebat taşıyan Dragon uzay aracının Dünya’ya yeniden yaklaşmasına yardımcı olacak dört adet büyük paraşütün testini başarıyla tamamladı. Gerçekleştirilen teste ait video, NASA tarafından paylaşıldı. Söz konusu videoda, dört adet paraşüt oldukça yüksek bir irtifadan atılan maket uzay aracını yavaşlatıyor.

NASA, 2012’den bu yana SpaceX’e Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşıması için ödeme yapıyor. Yaşanan önemli bir kayba rağmen, işbirliğinin gidişatından oldukça memnun gözüken NASA, önümüzdeki yıllarda uzay istasyonuna astronot taşımak için de SpaceX ile çalışacak. Mürettebat taşıma konusunda Boeing de NASA’nın iş ortakları arasında yer alıyor. SpaceX, Dragon uzay aracının mürettebat taşıyabilecek versiyonunu bu amaç doğrultusunda geliştirmişti.

Ancak mürettebatlı uzay yolculuklarını gerçekleştirmeden önce SpaceX’in geçmesi gereken çok sayıda test bulunuyor. Paraşüt testi de, söz konusu testlerin sonuncusu konumunda. Gerçek uzay gemisi yerine oldukça ağır bir parçanın kullanıldığı testte, dört paraşütün bağlı olduğu ağırlık bir C130 kargo uçağından yeryüzüne doğru bırakıldı.

SpaceX paraşüt sistemini Arizona’da bir çölün üzerinde test etse de, mevcut plan Dragon uzay kapsülünün okyanusa iniş yapması şeklinde. Bu planın gerçeğe dönüşmesi durumunda, yolculuğa katılan astronotlar 1970’lerden bu yana suya iniş yapan ilk uzay yolcuları olacaklar. SpaceX’in ilk astronot taşıma görevinin ise 2017’nin sonları veya 2018’in başlarında gerçekleştirilmesi öngörülüyor. SpaceX bir yandan da Falcon roketlerinin yeniden kullanılabilmesi adına dikey iniş gerçekleştirmeye yönelik denemelerini sürdürüyor.

İLGİLİ HABERLER