Teknoloji

SpaceX ve Boeing 2019’a kadar astronotları uzaya götüremeyebilir

nasa spacex

spacex nasaNASA, uzaya astronot taşıma görevini “Ticari Mürettebat Programı” ile özel şirketlere devretme kararı almıştı. Bu program çerçevesinde SpaceX ve Boeing ile anlaşmalar da yapılmıştı. Ancak neredeyse ilk günden bu yana yaşanan sıkıntılar, programın gerçek anlamda başlangıcını geciktiriyor. NASA, bu yıl içinde program çerçevesindeki ilk uçuşu gerçekleştirmeyi planlasa da, hazırlanan bir rapor bu plan hakkında şüpheler doğuruyor.

ABD’nin resmi denetleme kurulu olarak nitelenebilecek Government Accountability Office tarafından hazırlanan rapor, Ticari Mürettebat Programı için yeni gecikmelere yol açabilecek bazı gecikmelere işaret ediyor. Raporda tasarım anlamındaki zorlukların yanı sıra, SpaceX ve Boeing tarafından çözülmesi gereken problemlere de değiniliyor. Government Accountability Office, yaşanacak olası ertelemeler nedeniyle NASA’ya 2018 ve sonrasında astronotları uzaya taşımak için alternatif planlar geliştirmesi yönünde tavsiyede bulunuyor.

Hâli hazırda NASA astronotlarını Rusya’nın Soyuz roketlerini kullanarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyor. Ancak bunun NASA için oldukça pahalı bir yöntem olduğunu belirtmek gerekiyor. Ajans, Uluslararası Uzay İstasyonu’na giden her bir astronotu için Rusya’ya 80 milyon dolar ödüyor.

Ticari Mürettebat Programı ile birlikte bu durum değişecek ve NASA astronotlarını yine Amerikan araçlarıyla uzaya taşıyacak. Boeing, taşıma işlemini CST-100 Starliner isimli kapsülüyle gerçekleştirecek. SpaceX ise hâli hazırda Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme sevkiyatı yaparken kullandığı Dragon isimli kapsülünü modifiye ediyor. “Crew Dragon” isimli modifiye kapsül, Falcon 9 roketiyle birlikte astronotları uzaya götürecek.

SpaceX ve Boeing henüz test uçuşlarını gerçekleştirmiş değil

Ancak programın tam anlamıyla hayata geçebilmesi için her iki şirketin de kapsülleriyle test uçuşu gerçekleştirmesi gerekiyor. Ne var ki, mevcut takvimde bu testlerin 2017’de gerçekleşmeyeceğini gösteriyor. Geçerli plan çerçevesinde Boeing önümüzdeki yılın mayıs ayında, SpaceX ise aynı yılın ağustos ayında testlerini gerçekleştirecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER