Teknoloji

SpaceX-Amazon kavgasında tansiyon yükseliyor

spacex amazon blue origin

SpaceX ve Amazon arasındaki gerilim biraz daha tırmanıyor. Elon Musk’ın uzay şirketi, Amazon’un taktikleri karşısında geri adım atacak gibi görünmüyor. SpaceX’in ABD Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) gönderdiği mektupta, Starlink uydu internet servisinin Amazon tarafından kasıtlı olarak engellenmeye çalışıldığı belirtildi.

SpaceX’e göre, Amazon’un uydu çözümü Kuiper Systems’in Starlink’le rekabet edecek seviyede olmadığı için e-ticaret devi çareyi Starlink’i engellemekte buluyor. Bu noktada Amazon’un SpaceX’in Ay’a iniş aracı sözleşmesinin askıya alınması için çalıştığını hatırlatmakta fayda var.

SpaceX’in ABD Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) gönderdiği açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Amazon’un son dilekçesi, ne yazık ki, rekabeti engellemeye yönelik sürekli çabalarından biri. Amazon uydu sistemiyle ilgili olarak Komisyon tarafından paylaşılan endişeleri çözme konusunda ise yavaş davranıyor. Komisyonun bunu görmesini ve hızlı bir şekilde SpaceX’in başvurusunu kamuoyu erişimine açmasını istiyoruz.”

Amazon geçtiğimiz hafta FCC’den SpaceX’in Starlink teklifini reddetmesini istemişti. Şirket dilekçesinde SpaceX’in uydu interneti için iki farklı konfigürasyon önererek FCC kurallarına aykırı hareket ettiğini öne sürmüştü. SpaceX ise buna Amazon’un henüz kendi projesiyle ilgili bilgilerin tamamını FCC’ye sunmadığını belirterek karşılık verdi.

SpaceX, Amazon hakkında başka suçlamalarda da bulundu. Amazon’un kendi sorunlarıyla ilgili olarak Komisyon’a 400 gündür yanıt vermediğini belirten Elon Musk’ın şirketi, Starlink’i ise dört gün içinde şikayet ettiğine dikkat çekti. Mektupta Amazon’un bu yıl FCC ile tek bir toplantı yapmadığı da vurgulandı.

İLGİLİ HABERLER