Teknoloji

SpaceX ABD Hava Kuvvetleri için uzaya drone taşıyacak

spacex abd hava kuvvetleriSpaceX ABD Hava Kuvvetleri projelerini uzaya götürme hakkını kazanmak için oldukça yoğun bir çaba göstermişti. Şirket sonunda oldukça prestijli bir proje için ABD Hava Kuvvetleri ile birlikte çalışma şansını yakaladı. Elon Musk’ın şirketi, X-37B adını taşıyan minyatür bir uzay uçağını Falcon 9 roketiyle yörüngeye taşıyacak. X-37B’yi taşıyan Falcon 9, iki ay içinde uzaya fırlatılacak. Kısacası, SpaceX’in bir sonraki uçuşu ABD Hava Kuvvetleri için olacak.

X-37B’nin gizliliğinden ötürü ABD Hava Kuvvetleri’nin konuya ilişkin duyuruyu kalkışa kısa bir süre kala yaptığı düşünülüyor. Daha öncesinde SpaceX’in Hava Kuvvetleri için yapacağı ilk işin 2018’de bir GPS uydusunu uzaya taşımak olacağı konuşuluyordu. Bu göreve ilişkin sözleşme de geçtiğimiz yıl imzalanmıştı.

Son dört X-37B görevini, Boeing ve Lockheed Martin’in ortak girişimi United Launch Alliance Atlas V roketiyle gerçekleştirmişti. Atlas V’in 2002’den bu yana tüm görevleri başarıyla tamamlaması ve Boeing’in de X-37B’nin ana yüklenicisi olması, ABD Hava Kuvvetleri’nin SpaceX ile çalışmaya yönelik tercihini biraz daha sıra dışı hâle getiriyor. Hava Kuvvetleri’nin elinde biri yörüngede bir yılı aşkın bir zaman geçirmiş ve 2012’de iniş yapmış iki adet X-37B bulunuyor.

SpaceX CEO’su Elon Musk, 2014’te United Launch Alliance’ı 36 görev için özel bir anlaşma elde etmek adına Hava Kuvvetleri’ne rüşvet vermekle suçlamıştı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra ABD Hava Kuvvetleri, SpaceX’i kalkış ortakları arasına eklemiş ve geçtiğimiz eylülde kalkış rampasında yaşanan patlamanın ardından da bu izni yenilemişti.

SpaceX ABD Hava Kuvvetleri için üç görev gerçekleştirecek

Bu anlaşmayla SpaceX’in önündeki ABD Hava Kuvvetleri için gerçekleştirmesi gereken görev sayısı üçe çıktı. Şirket daha önce biri 83 milyon diğeri ise 96 milyon dolar değerinde iki sözleşmeyle ABD Hava Kuvvetleri’ne ait iki GPS uydusunu uzaya fırlatmaya hak kazanmıştı. Söz konusu görevlerin 2018’de gerçekleştirilmesi planlanıyor.

İLGİLİ HABERLER