Eğlence

SpaceVR uzaya sanal gerçeklik uydusu gönderecek

spacevr-overview-1-090716SpaceVR, 2017’de SpaceX’in Falcon 9 roketini kullanarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na bir sanal gerçeklik uydusu gönderecek. Şirket, Overview 1 adını verdiği ve iki kameradan oluşan küp şeklindeki uydusunun hazırlanması için NanoRacks isimli şirketle anlaştı. NanoRacks, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan bağımsız bir laboratuvarın yönetimini yapıyor. Uydu, Dünya’nın alt yörüngesine NanoRack’in “CubeSat Deployer” isimli aracının yardımıyla yerleşecek. Overview 1’ın Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidişi ise CRS-12 tedarik görevi kapsamında gerçekleşecek. Önümüzdeki yazın başlarında gerçekleştirilmesi planlanan görevde SpaceX’in Dragon kargo kapsülü kullanılacak.

SpaceVR, yola geçtiğimiz yılın nisan ayında bir Kickstarter projesi olarak çıkmıştı. Şirket, ilk etapta Uluslararası Uzay İstasyonu’na üç boyutlu ve 360 derece görüntü kaydı yapabilecek 12 kameralı bir sistem göndermeyi amaçlamıştı. Ancak Kickstarter kampanyasında hedeflenen 500 bin doların toplanamaması üzerine bu plandan vazgeçilmişti. Hedeflerini yeniden yapılandıran şirket, ikinci denemesinde 100 bin dolar gibi ilkine kıyasla daha mütevazı miktarda bir destek toplamayı amaçlamıştı. Geçtiğimiz nisan ayında ise şirketin 1.25 milyon dolarlık bir yatırım aldığı açıklanmıştı.

Söz konusu parayı iki kamerayı küp şeklindeki küçük bir uyduya yerleştirmek için harcayan şirket, Dünya yörüngesinde dolaşacak bu uyduyu “Dünyanın ilk sanal gerçeklik kamerası uydusu” olarak tanımlamıştı.

SpaceVR uydudan gelecek görüntüleri abonelik yoluyla dağıtmayı planlıyor

Bu uydudan gelecek görüntüleri abonelik yoluyla dağıtmayı planlayan SpaceVR, görüntüleri izleyenlerin kendilerini uzay yürüyüşü yapıyormuş gibi hissetmelerini amaçlıyor. Uydunun uzaya gönderilmesi için gerekli anlaşmanın yapılmasıyla birlikte şirket hedefine bir adım daha yaklaşmış gibi gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER