Bilim

Hollanda’da bir restoran sosyal mesafe için robot garsonlar kullanıyor

robot garson sosyal mesafe

Küresel koronavirüs salgını nedeniyle uzun süredir pek çok ülkede uygulanan önlemler kademeli olarak gevşetiliyor. Bu doğrultuda restoranlar da yeniden paket servis dışında hizmet vermeye başlıyor. Ancak yeni dönemin koşullarında sosyal mesafe kavramına uymak büyük önem taşıyor. Restoranlar da bunun için teknolojiden fazlasıyla yararlanacak gibi görünüyor.

Kimi restoranlar menülerin etrafta dolaşmasını engellemek ve sipariş verme sürecindeki teması azaltmak için mobil uygulamalardan yararlanırken, Hollanda’nın Renesse şehrindeki Royal Palace isimli restoran teknolojiyi çok daha belirgin biçimde kullanıyor.

Restoranda müşterileri karşılamak, yemekleri servis etmek ve boşları toplamak için kırmızı beyaz renklerde iki robot garson çalışıyor. “Merhaba” veya “Hoşgeldiniz” gibi sözlerle konukları karşılayan garsonların boyunlarına daha insani görünmeleri adına fular takılmış olması da ayrıca dikkat çekiyor.

Ailesi Royal Palace’ın sahibi olan Leah Hu, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Yaptığımız işte bize yardımcı oluyorlar. Biz genellikle meşgulüz ve masaların silinmesiyle uğraşıyoruz. Robotlar bize destek sağlıyor. Ancak biz insanlar bir yere gitmiyoruz. Hâlâ buradayız. Bu endüstride daima insanlara ihtiyaç olacak.”

Hollanda’daki restoranlar yeniden hizmet vermeye başlasa da, operasyon sosyal mesafe kuralları çerçevesinde ve sınırlı sayıda müşteriyle yapılmak zorunda. Robot garsonların koronavirüse yakalanma riskinin olmaması restoran sahiplerine yardımcı olsa da; bazı konularda gerçek insanlara ihtiyaç duyulduğu gerçeği değişmiyor. Çin’de oldukça yaygın olan robot garsonlar, önümüzdeki dönemde tüm dünyada daha sık görüleceğe benziyor.

İLGİLİ HABERLER