Teknoloji

Sony’nin robot köpeği Aibo yeni marifetler için programlanabiliyor

sony aibo

Sony’nin Aibo adlı robot köpeği şimdi yeni numaralarla daha fazla işe yarayan bir arkadaş hâline gelebiliyor. Yeni çıkarılan web tabanlı yazılım programlama arayüzü (API) sayesinde, robota yeni hünerler kazandırmak mümkün oluyor. Böylelikle Aibo, akıllı evlerin en büyük yardımcısı olabilir.

Yeni başlatılan aibo Geliştirici Programı ile Sony, geliştiricileri Aibo ile çalışabilecek yeni servisler ve uygulamalar oluşturmaya çağırıyor. Etkileyici biçimde hazırlanmış konsept video, geliştiricilerin neler yapabilecekleri konusunda fikir veriyor. Aibo, bir mikrodalga fırının durumunu izleme, robot elektrik süpürgesini açma veya bir çocuğun buzdolabının kapağını açık unuttuğunu hatırlatma gibi işlerde yardımcı oluyor. Üstelik çocukların anneleri için bir takip kamerası gibi de çalışabiliyor.

Basit görevleri oluşturmak için “aibo Görsel Programlama” aracı bulunuyor. Bunun sayesinde Scratch’in sürükle-bırak blok kodlama aracını kullanıp Aibo’ya neler yapabileceğini öğretebilirsiniz. Örnekte Aibo’nun bir mendili kapması gösteriliyor.

Sony, Aibo’nun duygularının, karakterinin veya durumunun API yardımıyla değiştirilemeyeceğini söylüyor. Sadece yeni hünerler aşılanabiliyor. Ancak Aibo, her zaman mutlu görünüyor, bu nedenle kim bu sevimli köpeğin ruh hâlini değiştirmek ister ki.

Peki, Aibo kötü şekilde programlanırsa ne olur? Sony’nin hazırladığı sık sorulan sorular sayfasında, bu konuya da değiniliyor:

S: Programlama işini beceremediğimi hissediyorum.

C: Programı yürüttüğünüzde aibo, psikolojik durumuna bağlı olarak hangi özel davranışın yürütüleceğine karar verme özgürlüğüne sahiptir. API, aibo’nun kendisine sadık kalırken programlamadan keyif alabilmeniz için aibo’nun duygularına saygı gösterir.

Geliştirici araçları Aibo’ya gelen 2.50 versiyon güncellemesinin bir parçası olarak geliyor. Ayrıca “My Aibo” uygulaması üzerinden robot köpeği besleme, Aibo’yu sessiz olması için eğitme gibi imkanları da sunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER