Manşetler

Sony’nin devasa 4K ve 8K TV’leri CES 2019’da tanıtıldı

sony master series ces 2019

Sony geçen yıl New York’ta ilk kez sergilediği Master Series serisi TV’lerinin boyutlarını artırıyor. CES 2019’da şirket, yeni Z9G 8K LCD ve A9G 4K OLED TV’lerini sergiledi. Bunların her biri büyük ekranlarla geliyor. Z9G, 85 inç ve 98 inçlik modellerle gelirken, A9G ise 55, 65 ve 77 inçlik boyutlarla sunuluyor.

Her iki seri de, ilk parti Master Series TV’lerle aynı Picture Processor X1 Ultimate görüntü işlemcisini barındırıyor. Sony, bunun 8K için özel olarak geliştirilmiş eşsiz bir algoritma barındırdığını, bu sayede resimdeki her bir nesneyi akıllı biçimde algıladığını ve analiz ettiğini kaydetti. Sonuç olarak yapımcının düşüncesini yansıtacak, daha gerçekçi resimler sunacak biçimde detayların ve kontrastın elde edildiği de vurgulandı. Devasa Z9G modeli Sony’nin son kullanıcılara hitap eden ilk 8K TV modeli oluyor.

Şirket, 33 milyon pikselin en iyi görüntüyü sunması için birçok yeni teknolojiyi geliştirdi. Konuyla ilgili açıklamanın Türkçesi şu şekilde:

[quote]Z9G serisi için, tamamen yerel lokal karartma özellikli bir Backlight Master Drive ve 8K X’e bağlı Dynamic Range PRO dahil, tamamen yeni 8K teknolojileri geliştirilmiştir. Z9G’deki Backlight Master Drive, bağımsız olarak kontrol edilen ve yoğun parlaklık ve zifiri siyahlarla benzersiz bir kontrast sunan ultra yoğun LED modüllerine sahiptir. Bu arka ışık sistemini optimize etmek için, 8K X eğilimli Dynamic Range PRO, güçlendirilmesi gereken alanlardaki parlaklığı akıllıca artırmak için kaydedilen enerjiyi kullanır.[/quote]

Sony, kendisine ait bir algoritmayla 4K içeriğin 8K’ya yakın kaliteye ölçeklendiğini söylüyor. Sistemi 8K veri tabanı kullanarak daha doğru ve detaylı ölçekleme gerçekleştiriyor.

Bir LCD TV olduğu için, Z9G Sony’nin OLED’lerindeki kadar etkileyici bir ses sistemini elde edemiyor. OLED TV’lerde ses sürücüleri görüntü panelinin arkasında bulunuyor, bu şekilde ses ekrandan çıkıyormuş hissini veriyor. Sony, bu hissi taklit etmek için ön tarafa dört adet hoparlör yerleştirmiş. Bunların ikisi ekranın alt tarafında, ikisi de üst tarafında yer alıyor. Bunlar OLED modelin Acoustic Surface Audio+ teknolojisinin sunduğu etkiyi yaratacak biçimde kalibre edilmiş. Merkezi ses modu da, eğer bir ses sisteminiz varsa, TV’nin sadece merkez ses kanalı olarak işlev görmesini sağlıyor.

sony master series ces 2019

A9G OLED modelinde ise işler biraz değişiyor. Bu modelde temel amaç yüksek piksel sayısını veya çözünürlüğü yakalamak değil, her şey görüntü kalitesiyle ilgili. OLED’in mükemmel siyahları, yüksek kontrastı ve süper geniş görüş açıları LCD’nin hâlâ yakalayamadığı unsurlar. Aynı zamanda tasarım da bu serinin temel unsurlarından bir tanesi. Sony, A9G’yi duvara astığınız takdirde, duvarda asılı duran bir tablo gibi duracağını, sadece resmin kalitesini ön plana çıkaracağını söylüyor.

Her iki seri de Netflix Calibrated Mode, IMAX Enhanced, Dolby Vision ve Dolby Atmos desteklerine sahip. Tabii ki, bunlar Android TV ile çalışıyor. Sony, bu yılın modellerinin Android Oreo tabanlı olacağını ve menülerde ve uygulamalarda gezintide önemli performans artışları sunacağını belirtiyor.

Sony, Master Series’in yeni üyelerinin fiyatlarını ve piyasaya çıkış tarihlerini ise henüz açıklamadı.

İLGİLİ HABERLER