Teknoloji

Sony Xperia Z5 parçalarına ayrıldı

sony-xperia-z5-ifixit-101115

Akıllı telefonların donanımsal özellikleri arttıkça cihazların içindeki boş alanlar da giderek azalıyor. Şık görünümlü, tek parça metal kasalara kavuştukça da akıllı telefonların açılması ve cihazların tamir edilmesi zorlaşıyor. Sony’nin yeni akıllı telefonları da bu konuda bir istisna oluşturmuyor. Yine de, Japon şirketinin yeni cihazlarını açmanın Nexus 6P’yi açmak kadar zor olmadığını belirtmek gerekiyor. Soxy Xperia Z5’in parçalarına ayrılmasına ilişkin analizi yayınlayan iFixit ekibi, teknisyenleri gafil avlayabilecek bazı tuzakları açığa çıkardı.

Sony Xperia Z5’in tek parça olmayan, konvansiyonel tasarımı akıllı telefonun kasasının açılmasını nispeten kolaylaştırsa da, sürecin zahmetli olduğu gerçeği değişmiyor. Yapışkan maddeyi gevşetmek için telefona kayda değer oranda sıcaklık uygulanması gerekiyor. Kapak açıldıktan sonra pilin yerinden çıkarılması ise pek zor değil. Sadece konnektörden ayırıp yapışkan şeritleri çekince pil yerinden çıkıyor. Pili değiştirmek kolay olsa da, sürecin dikensiz gül bahçesi olmadığını belirtmek gerekiyor.

Sony Xperia Z5’in içinde her şey standart vidalar ve yapışkanlarla tutturuluyor. Bu da akıllı telefonun parçalarını ayırmayı biraz “angarya” kategorisine sokuyor. Akıllı telefonun bazı bileşenlerinin sıra dışı noktalara yerleştirilmesi ise parçaların ayrılmasını daha zorlu bir işleme dönüştürüyor. Örneğin, pek çok akıllı telefonda Home tuşunun arkasına yerleştirilen parmak izi tarayıcısı, Sony Xperia Z5’te cihazın kenarındaki güç butonunun altına taşınmış. Bu da ana kasnağın çıkarılması sırasında daha dikkatli davranılması gerektiği anlamını taşıyor.

Sony Xperia Z5’in içinde yoğun miktarda yapıştırıcı kullanılmış olması da dikkat çeken bir diğer unsur olarak ön plana çıkıyor. Bu yapışkanlardan bazılarını ilk etapta fark etmek de mümkün olmuyor. Örneğin, hem alt mikrofonun hem de ön kameranın yerlerine tutturulmasında bir hayli yapışkan kullanıldığı görülüyor.

Parçalara ayırma işlemini iFixit ekibi yerine üçüncü bir taraf gerçekleştirdiği için bu sefer kullanıcılara pek fazla ilginç bilgi sunulmuyor. Parçalara ayırma sırasında ekran montajına değinilmediğini belirtmekte de fayda var. iFixit’in skor verme geleneği de Sony Xperia Z5 için uygulanmamış. Modüler parçaları Sony Xperia Z5’in ayrılmasını nispeten kolaylaştırsa da, kullanılan yapıştırıcı miktarının fazlalığı bu kolaylığın etkisinin azalmasına neden oluyor.

İLGİLİ HABERLER