Manşetler

Sony Xperia Z1 Ön İnceleme

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Sony’nin geçtiğimiz ayın başında IFA 2013’te duyurduğu Sony Xperia Z1 çok yakında Türkiye’de olacak. Sony’nin bugün İstanbul’da gerçekleştirdiği tanıtım toplantısında Xperia Z1 ile tanışma ve deneyimleme fırsatı bulduk.

sony-xperia-z1-on-inceleme-10

Xperia Z1 tasarım anlamında selefi Xperia Z ile hemen hemen benzer nitelik taşıyor, Sony’nin Omnibalance adını verdiği tasarımı bu telefonda da görüyoruz. Tabii ki, çeşitli farklılıklar söz konusu. Metal bir çerçeveyle çevrili olan Xperia Z1’in Xperia Z’ye göre biraz daha çekici göründüğünü söylemek gerek. Hem önde hem de arkada yer alan cam paneller sayesinde bu telefon dış etkenlere karşı korunuyor. Daha önce incelemesini yaptığımız Xperia Tablet Z’nin ince ve narin görünen kasasına rağmen ne kadar dayanıklı olduğuna bizzat tanık olmuştuk. Benzer durumun Xperia Z1 ile de geçerli olacağını tahmin ediyoruz.

Sony Xperia Z1’de suya dayanıklılık bir adım öteye taşınmış. Bu sayede toza ve su sıçramalarına dayanıklılığın yanı sıra suya batırmalara karşı da dayanıklılık içeriyor. Xperia Z’nin giriş ve çıkışları suyun geçişini engellemek amacıyla dayanıklı kapaklarla kapalıydı. Benzer durum Xperia Z1’de de geçerli, ancak bir farkla. Xperia Z1’in üst kenarında yer alan kulaklık çıkışı açık bırakılmış. Bu durum hem kulaklık kullanırken kapağın başı boş sarkık şekilde durmasını engelliyor, hem de su altında kulaklıkla müzik dinlemeyi de mümkün kılıyor. Eğer su geçirmez bir kulaklığınız varsa Xperia Z1 ile su altında da müzik dinleyebilirsiniz.

sony-xperia-z1-on-inceleme-26

Xperia Z1’in sağ kenarında, Sony’nin diğer Xperia telefonlarında da gördüğümüz metal açma kapatma tuşu ilk bakışta dikkat çekiyor. Bunun üstünde microSIM kart yuvası yer alıyor. Hemen altında da ses tuşlarını görüyoruz. Bu arada Xperia Z1’de kamera tuşu da bulunuyor. Bu kamera tuşunun varlığı sayesinde Xperia Z1 ile su altında fotoğraf ve video çekmek de mümkün oluyor. Bildiğiniz gibi, su altında dokunmatik ekran işlemeyeceği için bu kamera tuşu sayesinde su altında fotoğraf çekmek veya video çekim işlemini başlatmak olası kılınıyor.

Sony Xperia Z’de özel kamera tuşu yoktu, hoparlör sağ kenarda alta doğru yer alıyordu. Xperia Z1’de kamera tuşu eklendiği için hoparlör de aşağı kaydırılmış. Sol kenarda da microSD kart yuvası ve MHL destekli microUSB portu yine kapaklar altında gizleniyor. Bunların hemen altında da yerleştirme istasyonlarının bağlantısını sağlayan iki uçlu bağlantı yuvası bulunuyor.

sony-xperia-z1-on-inceleme-04

Xperia Z1’in arkasında 20.7 megapiksel G lens kameranın sol üst köşeye yerleştirildiğini görüyoruz. Bunun hemen altında da LED flaş mevcut. NFC işaretiyle gösterilen NFC alanı, Sony ve Xperia logoları da arka panelde gördüğümüz diğer unsurlar olarak dikkat çekiyor. Xperia Z1’in çıkarılabilir bir parçası bulunmuyor, doğal olarak pili de sabit. 3000 mAh kapasiteli batarya gayet yüksek bir kullanım süresi sunabiliyor. STAMINA modu da açıldığında on günün üstünde bir bekleme süresine ulaşmak mümkün gibi görünüyor.

Ön tarafta 5 inç, 1080p ekran büyük bir alanı kaplıyor. Bu bölümde herhangi bir fiziksel tuş göremiyoruz, bu da navigasyon kontrollerinin ekran üstüne atandığını gösteriyor. 5 inç ekran yine TFT özelliğiyle karşımıza çıkıyor. Tıpkı Xperia Z’nin ekranındaki gibi görüş açıları AMOLED ve IPS ekranlara göre düşük, ekrana belli açılardan bakmaya başladıktan sonra renklerde değişim görülüyor. Ancak TRILUMINOS teknolojisi gerçekten iyi iş çıkarıyor, renkler bakımından oldukça canlı ve gerçekçi bir ekranın karşımızda bulunduğunu belirtmemiz gerekiyor. Ayrıca ekran parlaklık bakımından da oldukça iyi.

sony-xperia-z1-on-inceleme-13

Sony Xperia Z1’de Android 4.2.2 Jelly Bean ile yüklü geliyor. Bunun üstünde Sony’nin Xperia kullanıcı arayüzü var. Bu arayüz genel olarak önceki nesillere göre aynı tasarıma sahip olsa da çeşitli değişiklikler göze çarpıyor. Bunların arasında uygulama menüsünde ekranın sol kenarından ortaya doğru sürükleyince görünen düzenleme menüsü de bulunuyor. Öte yandan çeşitli uygulamalar da Xperia Z1’de ön yüklü olarak geliyor.

Xperia Z1’in 20.7 megapiksel kamerası için kullanılan kamera uygulamasında da ufak tefek değişiklikler var. iA olarak adlandırılan akıllı otomatik mod seçenekleri daha detaylı ve ekranı tam olarak kaplayacak şekilde gösteriliyor. Öte yandan diğer akıllı telefonlarda da gördüğümz, Sony’nin TimeShift olarak adlandırdığı sürekli çekim modu ve Facebook’ta 10 dakikalık canlı video yayını yapmayı sağlayan Social Live özelliği de Xperia Z1’de yer alıyor.

sony-xperia-z1-on-inceleme-17

Sony Xperia Z1 ile ilgili aktaracağımız ilk detaylar bu kadar. Bu gözde Android telefonuyla ilgili daha fazla ayrıntıyı ilerleyen günlerde yayınlamayı planladığımız detaylı inceleme yazısında aktaracağız.

İLGİLİ HABERLER