Manşetler

Sony Xperia Z Ön İnceleme (video eklendi)

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Sony’nin CES 2013’te tanıttığı ve bu etkinliğin en dikkat çekici ürünleri arasında yer alan Xperia Z önümüzdeki aydan itibaren Türkiye’de satışa çıkıyor. Bunun öncesinde Sony gerçekleştirdiği bir basın toplantısıyla bu ürünün Türkiye tanıtımını yapmış oldu. Bizde bu toplantı sayesinde Sony Xperia Z’yi ilk kez deneyimleme fırsatı elde ettik. Hemen baştan söyleyelim; Sony, geçen yılın Xperia telefonlarıyla başlattığı tasarım çizgisini her geçen yıl daha da yukarı taşımaya devam ediyor. Bu tasarım çizgisi şirketle özdeşleşiyor, Sony’nin alamet-i farikalarından biri olma yolunda ilerliyor.

sony-xperia-z-on-inceleme00027

Sony Xperia Z ile birlikte geçen yılın flaş telefonu olan Xperia S’ye göre malzeme kalitesi açısından çıta biraz daha yükseltilmiş. Geçen yılın plastik ağırlıklı kasaya sahip modelinin yerine bu sefer arkası ve önü sağlam camla kaplanmış bir telefon bizi karşılıyor. Bu cam parmak izini biraz fazla tutsa da, telefona ayrı bir hava kattığını, onu biraz daha kaliteli gösterdiğini söylemek gerek. Tahmin ediyoruz ki, Sony hem ön hem de arkayı kaplayan cam plakaların telefonun yere düşmesi durumunda hemen kırılmamasını sağlayacak şekilde gerekli sağlamlığı da sağlamıştır. Lansmanda ürün sayısı sınırlı olduğu için kasayı zorlamak pek mümkün olmadı. Sağlamlık konusunda daha detaylı incelemeye ve daha uzun süreli bir kullanıma ihtiyaç var.

Video: Sony Xperia Z Ön İnceleme

Sony Xperia Z’de köşeden köşeye 5 inç uzunluğa sahip bir ekran bulunuyor. Ekran büyük alan kaplayınca, telefonun avuç içine rahatlıkla sığması için ekranın çevresi bir hayli dar tutuluyor, ayrıca kalınlığı da mümkün olduğunca azaltılıyor. Sony, Xperia Z’nin önünde herhangi bir tuşa yer vermemiş. Android’in navigasyon kontrolleri de dokunmatik ekran içine yerleştirilmiş. Öte yandan telefonun kalınlığı da 7.9 mm.’de tutulmuş. Bu açıdan Xperia Z’nin piyasadaki en ince telefonlardan biri olduğu söylenebilir. 146 gr. ağırlığa sahip olan telefonun yüzey alanı geniş olduğu için elde fazla bir baskı hissi yaratmadığını söylemek gerek. Sony Xperia Z’nin siyah, beyaz ve mor olmak üzere üç farklı renk seçeneği bulunuyor. Bu üç renk içinde en fazla beyazı beğendiğimizi söyleyelim. Zaten galerideki fotoğraflara da bakacak olursanız beyaz renkli ürüne ait fotoğrafların ağırlıkta olduğunu göreceksiniz.

sony-xperia-z-on-inceleme00031

Sony Xperia Z, IP55 ve IP57 sertifikalarına sahip. Yani, telefon suya ve toza karşı dayanıklı. Hatırlarsanız eskiden bu tür özelliklere sahip olan telefonlar genellikle çok kalın ve hantal görünümlü kasalarla birlikte gelirdi. Ancak son zamanlarda bu telefonların da estetik açıdan oldukça büyük evrim geçirdiğine tanık oluyoruz. İşte Sony Xperia Z de bu evrimin temsilcilerinden biri olma özelliğini taşıyor. Sony Türkiye yetkilileri Xperia Z’nin su geçirmez kasasının etkisini göstermek için içi su dolu bir jakuziyi toplantı alanına getirmişler. Gerçekten cihazı ekranı açık ve çalışır durumdayken suya batırdığınızda herhangi bir olumsuz etkiyle karşılaşmaksızın çalışmaya devam ediyor. Bu açıdan Sony Xperia Z suyla iç içe veya suya yakın mekanlarda rahatlıkla kullanılabilecek demektir. Tabii ki, telefonun su geçirmezliğini sağlamak amacıyla kulaklık, microUSB gibi girişler de birer kapakla kapatılmış durumda.

sony-xperia-z-on-inceleme00011

Sony Xperia Z’nin 5 inç’lik ekranı 1920 x 1080 Full HD çözünürlüğe sahip. Bu ekran Mobile BRAVIA Engine teknolojisinin ikinci neslini barındırıyor, böylelikle zaten iyi olan görüntü kalitesi daha da artırılıyor. Ekrana baktığımızda gerçekten oldukça keskin, pikselleri farketmenin mümkün olmadığı mükemmel görünüşlü bir ekran duruyor. Ne var ki, ekranın parlaklığı olması gerekenden biraz düşük gibi geldi. Ön inceleme fotoğraflarını farkedebileceğiniz gibi dış ortamda çektik ve bu çekimler sırasında ekran açıkken, ekrandaki detayları iyi şekilde gösterecek şekilde fotoğraf yakalamakta zorlandık. Ayarlardan ekran parlaklığını kontrol ettiğimizde ayarlar maksimumdaydı; ancak ekran parlaklığı dış ortam koşullarına göre otomatik olarak ayarlanıyor ve bu otomatik ayar seçeneği de söz konusu ekrandan kapanamıyordu. En iyisi bu duruma cihazın detaylı inceleme için elimize ulaşması hâlinde tekrar göz atmakta fayda var. Böyle bir ufak pürüzle karşılaşmış olsak da, dış ortamda çıplak gözle ekrana baktığınızda ekranda neler olduğunu seçebilirsiniz, bu noktada o kadar büyük bir problem yok.

sony-xperia-z-on-inceleme00021

Sony Xperia Z’de Android 4.1 Jelly Bean yüklü geliyor, Sony bu telefonun piyasaya çıktıktan sonra fazla vakit geçmeden Android 4.2 güncellemesini alacağını kaydetmişti. Sony’nin Android cihazlarında alıştığımız Xperia kullanıcı arayüzü yeni eklentiler eşliğinde Jelly Bean’in üzerinde geliyor. En dikkat çekici yeniliklerden bir tanesi hiç şüphesiz ekranın altında yer alan sanal navigasyon tuşları. Bu tuşların varlığı nedeniyle Android’in geri kalan unsurları için 1920 x 1080’in biraz altında çözünürlük kalıyor; bunu hatırlatmak gerek. Bu arada Sony Android’in ham çoklu görev ekranında da bazı düzenlemeler yapmış; bu sayfayı açtığınızda ekranın altında çeşitli araçlar göreceksiniz. Sony’nin çeşitli uygulamaları önceden yüklü olarak gelirken, 13.1 megapiksel kamerayı en iyi şekilde kullanmak için kolay kullanımlı bir kamera arayüzü de cihaza eklenmiş.

Sony Xperia Z’de 1.5 GHz’lik dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 işlemci ve Adreno 320 grafik işlemci yer alıyor. Kağıt üstünde oldukça iyi görünen bu paketin performansını zaten kısıtlı olan zamanda test etmek pek kolay değil. Ancak kullanıcı arayüzünde yaptığımız ufak gezintide geçişlerin seri olduğunu, uygulamaların da hızlı bir şekilde açıldığını söyleyebiliriz. Yani cihaz kendisinden beklenen tepkiselliği karşılıyor. 2 GB RAM’in bulunduğu telefonda ayrıca 16 GB dahili bellek ve 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası da yer alıyor. 2330 mAh kapasiteli bataryanın ortalamanın üzerinden bir değere sahip olduğ söylenebilir. Sony’nin katalog değerlerine göre 14 saate kadar konuşma, 550 saate kadar da bekleme süresi sunan bu batarya ayrıca 40 saate kadar müzik dinleme, 5.5 saate kadar da video izleme imkanı sunuyor. Stamina adı verilen özel bir ekonomik mod da Xperia Z’nin kalan pilinden en uzun süre boyunca yararlanmayı mümkün kılıyor.

sony-xperia-z-on-inceleme00018

Sony Xperia Z’de Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS gibi standart kablosuz bağlantı destekleri var. Tabii ki, Sony’nin üzerine fazlaca eğildiği NFC desteği de mevcut. Sony’nin basın toplantısında üzerinde durduğu ayrıntılardan bir tanesi de bu oldu. NFC bağlantısı sayesinde Xperia Z’yi NFC destekli aksesuarla hızlı bir şekilde eşlemek mümkün oluyor. Xperia Z’nin ekran görüntüsünün destekleyen Sony TV’lere aktarımının başlatılması, NFC destekli Bluetooth hoparlör veya kulaklıklarla bağlantının kurulması gibi durumlarda sadece hafifçe bir dokunuş yeterli olabiliyor. Tahmin ediyoruz ki, Sony’nin geçen yıl tanıttığı NFC tabanlı profil etiketleri Smart Tag’ler de Xperia Z’lerle kullanılabilir olacaktır.

Sony Xperia Z’nin arkasında 13.1 megapiksel Exmor RS sensörlü kamera yer alıyor. Bu kamera 1080p Full HD video kaydına da sahip. Kameranın fotoğraf performansının oldukça iyi olduğu belirtiliyor, ancak bu konudaki düşüncelerimizi detaylı bir inceleme sonrasına saklamak en iyisi olacaktır.

Sony’nin 2013 model gözde telefonu yukarıda da belirttiğimiz gibi gelecek ay itibariyle Türkiye’de piyasada olacak. Sony yetkilileri fiyat konusunda ketum davranmayı tercih etti. Ancak telefonun oldukça rekabetçi bir fiyattan piyasaya gireceğinin de ipuçlarını vermeden geçmediler.

Galeri: Sony Xperia Z Ön İnceleme[nggallery id=1173]

İLGİLİ HABERLER