Manşetler

Sony Xperia XZ2 ve Xperia XZ2 Compact Ön İnceleme – Video

sony xperia xz2
sony xperia xz2 ve xperia xz2 compact ön inceleme
Sony Xperia XZ2

Sony, Xperia serisi akıllı telefonlarında yıllar boyunca aynı tasarımı kullanması nedeniyle son zamanlarda epey eleştiriliyordu. MWC 2018’de duyurusu gerçekleştirilen Sony Xperia XZ2 ve Xperia XZ2 Compact modelleriyle birlikte bu eleştirilerin dikkate alındığını anlıyoruz.

Aslına bakarsanız, Compact modelinin tasarımı seleflerine göre yine çok farklı sayılmaz. Ön yüzü kaplayan cam, kenarlarda metal ve arkada plastik yapı yine korunuyor. Ancak Xperia XZ2 modeline baktığımızda, hem önde hem de arkada sağlam Gorilla Glass 5 camın kullanıldığını, bu plakaların da metal iskeletle birleştirildiğini görüyoruz.

Bunların üstüne bir de 18:9 ekranı ekleyin. Sony, günümüzün 18:9 ekran eğilimine her iki modelinde de uyum gösteriyor. Üstelik 5.7 inçlik Xperia XZ ekranının yanında, 5.0 inçlik Xperia XZ Compact ekranı da Full HD+, yani 1080 x 2160 piksel çözünürlükle geliyor. Böylelikle daha küçük ekranlı Xperia XZ2 Compact modelinde epey keskin ve net bir görsel deneyim elde etmek mümkün oluyor. Xperia XZ2’nin ekranı da keskinlik ve netlik açısından gayet yeterli. Öte yandan HDR teknolojisinin her iki ekranda desteklenmesi de iyi haber.

Sony’nin beğendiğimiz hareketlerinden bir tanesi, Compact modelini teknik bileşenler açısından amiral gemisinden eksik etmemesi. Xperia XZ2 ve Xperia XZ2 Compact’ın içindeki bileşenler hemen hemen aynı; Snapdragon 845 işlemci, 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza ile bu telefonlar 2018’e yakışacak üst sınıf performansı sunacaktır. Xperia XZ2’de 3180 mAh, Xperia XZ2 Compact’ta ise 2870 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Ayrıca Quick Charge 3.0 desteği ikiside mevcut. Pil kapasiteleri arasında fazla fark yok, üstelik Xperia XZ2 Compact’ın ekranı daha küçük. Bu kompakt telefonun büyük ekranlı kardeşine göre biraz daha uzun çalışma ömrü sunmasını bekleyebiliriz.

Xperia XZ2 Compact’ın siyah renkli versiyonu gayet şık görünüyor. Parmak izi okuyucusu da kenardan arkaya alınmış. Buna rağmen kenarda yine ses, güç ve kamera tuşlarını görmeye devam ediyoruz. Arka yüzeyin cam olması Xperia XZ2’ye kablosuz şarj desteğini de kazandırıyor. Xperia XZ2 Compact’ta ise bu özellik yok. Öte yandan her iki telefonun da suya ve toza dayanıklı olması iyi haber.

Xperia XZ2’nin çift hoparlörü var ve bunlar ses çıkışını öne, doğrudan kullanıcıya veriyor. Ses çıkış şiddeti yüksek, çevresel etki epey iyi. Üstelik dinamik titreşim özelliği sayesinde müzik dinlerken basların yarattığı hissi bir efekt olarak avuç içinizde de hissedebilirsiniz. Ses düğmesine bastığınızda hoparlör ses çıkış seviyesinin yanında bir de dinamik titreşim seviyesi bulunuyor.

Xperia XZ2 ve Xperia XZ2 Compact modellerinin en güzel yanı, aynı donanım bileşenlerini paylaşması. Kamera tarafında da aynı durum söz konusu. Kameralarda ise seleflerin çizgisi devam ediyor, görünürde herhangi bir yenilik bulunmuyor.

sony xperia xz2 compact
Sony Xperia XZ2 Compact

Her iki telefon da Android 8 Oreo ile yüklü geliyor. Sony, kullanıcı arayüzünü daha da sadeleştirilmiş, saf Android havasına daha da yaklaştırmış. Yine de, bir Xperia telefonu olduğunu hissetmemizi sağlayacak biçimde ikonlar, yüklü gelen uygulamalar bulunuyor.

Xperia XZ2, tasarım anlamında rekabette yeni bir şey sunmuyor, ancak Sony markasını sevenleri tatmin edecek, güncel bir tasarımı getiriyor. Xperia XZ2 Compact ise fazla gösterişli değil, ancak kompakt tasarımı sevenler için piyasadaki en güçlü telefonlardan bir tanesi olarak alıcı bulabilir.

İLGİLİ HABERLER