DosyaManşetler

Sony Xperia XZ2 Premium ve Xperia XZ2 karşı karşıya

sony xperia xz2 premiumSony amiral gemisi olarak konumlandırdığı Xperia XZ2, şubat ayının sonunda Barselona’da gerçekleştirilen 2018 Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtılmıştı. Japon teknoloji devi, telefonun gelişmiş versiyonunu gözler önüne çıkarmak için de fazla zaman kaybetmedi. Yaz aylarında satışa sunulacak Sony Xperia XZ2 Premium bugün itibarıyla duyuruldu. Xperia XZ2 Premium ve Xperia XZ2 arasındaki benzerlik ve farkları sizler için sıraladık.

Sony Xperia XZ2 Premium ve Xperia XZ2 karşı karşıya: Tasarım

Xperia XZ2 Premium’un Sony’nin yeni tasarım dilini benimseyen bir cihaz olduğu ilk bakışta anlaşılıyor. Sony tarafından “Loop Design” olarak adlandırılan bu yeni tasarım dilinde kavisli arka panel, telefonun geri kalanını pürüzsüz biçimde kucaklıyor.

Her iki telefonun da hem ön hem de arka panellerini Gorilla Glass 5 cam koruyor. 158 x 80 x 11.9 mm. boyutlarındaki Xperia XZ2 Premium, 153 x 72 x 11.1 mm. boyutlarındaki Xperia XZ2’den daha kalın, daha uzun ve daha geniş bir cihaz profili çiziyor.

Xperia XZ2 Premium, tartıda da 38 gram daha fazla çekiyor. Ancak tasarım konusundaki en büyük farkı ekran oluşturuyor. Xperia XZ2 Premium’da 16:9 görüntü oranına sahip bir ekran bulunuyor. Xperia XZ2 ise 18:9 görüntü oranlı bir ekran taşıyor.

Xperia XZ2 Premium’un arkasında çift lensli bir kamera kurulumu yer alıyor. Her iki telefonda da parmak izi tarayıcısı arka panelin ortasında bulunuyor. Xperia XZ2 Premium için kullanıcılara siyah ve gümüş renk seçenekleri sunuluyor.

Sony Xperia XZ2 Premium ve Xperia XZ2 karşı karşıya: Ekran

Xperia XZ2’de 5.7 inç olan ekran boyutu, Xperia XZ2 Premium’da 5.8 inç’e yükseliyor. Ekran boyutunu az da olsa büyüten Sony, görüntü oranını da 16:9 olarak değiştiriyor. Şirketin söz konusu değişikliği iyi bir sebep için yaptığını anlamak ise pek zor olmuyor.

Sony daha önce de Premium modellerinde 4K ekrana yer vermişti. 16:9 görüntü oranının da varlığıyla XZ2 Premium’un ekranı 3840 x 2160 piksel çözünürlük ve 780 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Ancak Sony’nin üzerinde durduğu esas nokta, telefonun 4K görüntü kaydında ve 4K içerik oynatma konusunda daha yetenekli olması oluyor.

Sony Xperia XZ2’de Full HD+ çözünürlüklü bir ekran bulunuyor. 18:9 görüntü oranıyla 2160 x 1080 piksel çözünürlük sunan bu ekranın piksel yoğunluğu ise 423 ppi. Xperia XZ2’de ekranı çevreleyen çerçevenin Xperia XZ2 Premium’a kıyasla daha ince olduğunu belirtmek gerekiyor.

Her iki telefonun ekranında da Trilumios HDR teknolojisi kullanılıyor. X-Reality desteğiyse telefondaki içeriklerin görsel kalitesini yukarıya çekiyor. Xperia XZ2’nin etkileyici ekran performansının Xperia XZ2 Premium’da biraz daha yukarıya çekilmesi muhtemel görünüyor.

Sony Xperia XZ2 Premium ve Xperia XZ2 karşı karşıya: Donanım

Her iki akıllı telefonun da kalbinde Qualcomm Snapdragon 845 yonga seti bulunuyor. Xperia XZ2 Premium’da bellek kapasitesi biraz daha yukarıya çekiliyor. Cihazda 6 GB RAM yer alıyor. Her iki telefonda da kullanıcılara 64 GB dahili depolama alanı sunuluyor ve bu alanın üzerine microSD kart desteği sayesinde ilave yapılabiliyor.

İki telefonda da kulaklık bağlantısı için USB-C girişi kullanılıyor. Her iki cihaz da Qi kablosuz şarj desteği sunuyor.

Pil kapasitesi de iki telefonun ayrıldığı alanlar arasında bulunuyor. XZ2’deki 3180 mAh kapasiteli pil, XZ2 Premium’da 3540 mAh kapasiteli bir pile bırakıyor. Artan ekran çözünürlüğü ve boyutunu düşününce pilin büyütülmesi de mantıklı bir hamle gibi görünüyor.

Sony Xperia XZ2 Premium ve Xperia XZ2 karşı karşıya: Kamera

Kamera Xperia XZ2 Premium ve Xperia XZ2 arasında en çok farkın bulunduğu alanlar arasında yer alıyor. Yine de, önce benzerliklerle başlamakta fayda var. Her iki telefonda da Motion Eye ana kamera kullanılıyor. Bu kameranın kalbinde 19 megapiksel çözünürlüklü 1/2.3 inçlik Exmor RS sensör yer alıyor. Bu kamera ile 960 fps’de 4K çözünürlüklü video kaydı yapılabiliyor.

Lensin diyafram genişliği konusunda ise iki telefon birbirinden ayrılıyor. XZ2 Premium’da f/1.8, XZ2’de ise f/2.0 diyafram genişlikli bir lens yer alıyor. Bu da XZ2 Premium’un kamerasının karanlık ortamlarda çekim yaparken daha fazla ışık yakalamasını mümkün kılıyor.

Xperia XZ2 Premium’u ayıran bir diğer nokta ise ikinci arka kameranın varlığı oluyor. 12 megapiksel çözünürlüklü ikinci kamera, f/1.6 diyafram genişliğine sahip. İkinci kameranın varlık sebebi ise kullanıcılara düşük ışıklı ortamlarda daha iyi çekim yapabilme imkanı sağlama isteği. Aube füzyon görüntü sinyali işlemcisiyle iki kameradan gelen verileri bir araya getiren Sony, böylelikle düşük ışıklı ortamlarda daha net ve aydınlık fotoğraflar çekmeyi mümkün kılıyor.

ISO da kamera konusunda iki telefon arasında büyük farkların olduğu alanlardan biri olarak öne çıkıyor. XZ2’de maksimum ISO değeri fotoğrafta 12800, videoda 4000 oluyor. XZ2 Premium’da ise bu değerler sırasıyla 51200 ve 12800’e çıkıyor.

Ön kamera da iki telefonun birbirinden ayrıldığı alanlar arasında bulunuyor. XZ2’nin önünde f/2.2 diyafram genişliğine sahip 5 megapiksel çözünürlüklü bir kamera yer alıyor. Xperia XZ2 Premium ise f/2.0 diyafram genişlikli, 13 megapiksel çözünürlüklü bir kamera taşıyor. Bu kameranın düşük ışıkta daha iyi bir performans göstereceği rahatlıkla söylenebilir.

Sony Xperia XZ2 Premium ve Xperia XZ2 karşı karşıya: Sonuç

Sony Xperia XZ2 Premium, Xperia XZ2’nin piyasaya çıkışından kısa bir süre sonra resmiyet kazanarak Xperia XZ2’yi adeta gölgede bıraktı. Kullanıcıların tercihini en çok etkileyen alanlardan biri olan kamera konusunda önemli bir sıçrama vadeden Xperia XZ2 Premium’un nasıl bir etki yaratacağı yaz mevsimi itibarıyla anlaşılacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER