Manşetler

Sony Xperia XZ Ön İnceleme

sony xperia xz on incelemeSony, Xperia X ve Z serilerini buluşturduğunu söylediği yeni amiral gemisi telefonu Xperia XZ’yi geçtiğimiz ayın başlarında Berlin’de düzenlenen IFA 2016 kapsamında görücüye çıkarmıştı. Yeni amiral gemisini Türkiye’ye getirme konusunda da elini çabuk tutan şirket, Xperia XZ’yi 19 Ekimde 2799 TL’lik fiyat etiketiyle satışa sunacak. Xperia XZ’nin Türkiye lansmanında kısa süreliğine de olsa deneyimleme fırsatı yakaladığımız telefona dair ilk izlenimlerimizi aşağıda bulabilirsiniz.

Sony Xperia XZ ele alındığında telefonun ele oldukça rahat biçimde oturduğu hemen fark ediliyor. Cihaz hatları itibarıyla Sony’nin alışılagelmiş tasarım diline yakın bir yerde duruyor. Telefonun arka panelinde ise Sony tarafından ALKALEIDO olarak adlandırılan bir materyalin kullanılmış olması dikkat çekiyor. Bu materyal çok radikal bir hissiyat uyandırmasa da, Sony’nin geçmişteki metal kasalı amiral gemilerine benzer biz izlenim oluşturmayı başarıyor.

Üst sınıf hissiyatı veren bu yeni materyal, Sony’nin daha önce tercih ettiği cam arka panellere göre daha şık ve havalı görünüyor. Ancak bu yeni materyale rağmen, Sony Xperia XZ de parmak izlerini belli edeceğe benziyor.

Alışılagelmiş tasarım çizgisinden Xperia XZ’de de vazgeçmeyen Sony, bu sefer cihazın köşelerini biraz daha yuvarlatma yoluna gitmiş. Telefonun 5.2 inç ekranına rağmen ele iyi oturmasında bu tercih etkili olmuşa benziyor.

1080p çözünürlüklü 5.2 inç ekran, telefonu deneyimlediğimiz kapalı ortamda oldukça rahat bir görüntüleme deneyimi sunuyor. Doğrudan ışık altında bazı yansımalar olsa da, bu durum büyük bir sıkıntı teşkil etmiyor. Ancak Xperia XZ’nin TRILUMINOS ekranının tam performansını görmek için akıllı telefonu dış mekanlarda da test etmek gerekiyor.

Sony akıllı telefonun ön paneline herhangi bir fiziksel tuş yerleştirmemiş. Ekran, aynı zamanda parmak izi tarayıcısı vazifesi de gören cihazın sağ kenarındaki güç butonuna dokunarak uyandırılıyor. Akıllı telefonun menüleri içinde dolaşım ise Sony’nin ekranın alt kısmına yerleştirdiği sanal tuşlar üzerinden gerçekleştiriliyor.

Sony Xperia XZ’nin arka panelinde ise sol üst köşede 23 megapiksel kameranın varlığı göze çarpıyor. Pulse LED flaş ise kameranın hemen altında konumlandırılmış. Sony, yeni amrial gemisi telefonun tanıtımında kamera yeteneklerinin üzerinde özellikle duruyor. Şirket özellikle “üçlü görüntü algılama teknolojisi” adını verdiği özellikle hareket eden nesnelerin her ışık koşulunda net fotoğraflarının çekilebileceğinin altını çiziyor. Kameranın gerçek performansı konusunda birinci elden fikir beyan edebilmek içinse cihazı detaylı biçimde incelemek gerekiyor.

Sony Xperia XZ kutusundan Android 6.0 Marshmallow işletim sistemiyle çıkıyor. Ancak cihazın fazla zaman geçmeden Android Nougat’ya yükseltilmesi planlanıyor. Sony’nin daha önceden hayata geçirdiği yaklaşımına Xperia XZ’de de bağlı kaldığı ve cihazda fazla ön yüklü uygulama sunmaktan kaçındığı görülüyor. Örneğin, akıllı telefonda varsayılan internet tarayıcısı olarak Google Chrome tercih ediliyor. Google’ın Gmail, YouTube, Haritalar, Drive gibi uygulamalarına da ana ekrandaki Google klasörü üzerinden erişilebiliyor. Akıllı telefonun menüleri arasında rahatlıkla gezinmiyor. Kısa süreli deneyimimizde uygulama açılımı sırasında bir takılmaya veya uygulama kullanımı sırasında bir çökmeye rastlamadık.

Sony, en önemli markalarından biri olan PlayStation’ın avantajını akıllı telefonlarında daha fazla kullanma konusunda bazı adımlar atmıştı. Bu adımlar Xperia XZ’de de görülüyor. PlayStation uygulamasının ön yüklü olarak sunulduğu telefon, PS4 Remote Play özelliğini de destekliyor.

Sony Xperia XZ 2799 TL karşılığında satışa sunulacak

Sony Xperia XZ, 19 Ekimde 2799 TL’lik fiyat etiketiyle raflardaki yerini alacak. Cihaz için orman mavisi, platinyum ve madeni siyah olarak adlandırılan üç renk seçeneği sunuluyor. Sony, bu seçeneklerin içinde orman mavisini “amiral gemisi” olarak öne çıkarıyor. Akıllı telefonun daha detaylı incelemesi de önümüzdeki dönemde Teknoblog’da karşınızda olacak.

İLGİLİ HABERLER