Manşetler

Sony Xperia 1 III ve Xperia 5 III tanıtıldı; işte özellikleri

sony xperia 1 iii
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Sony 2021 model Android telefonları; Xperia 1 III ve Xperia 5 III’ün duyurusunu gerçekleştirdi. Şirket, bu iki telefonu yazın başlarında yurt dışında çıkarmayı planlıyor. Amiral gemisi telefon ve kompakt model, Xperia 10 III gibi piyasada bulunan orta segment Android telefonuna katılmış olacak.

Xperia 1 III ve Xperia 5 III’ün diğerlerinden ayıran en önemli özelliği, arkadaki periskop lens oluyor. Geçtiğimiz birkaç yılda Huawei P30 Pro’dan Samsung Galaxy S21 Ultra’ya bu yaklaşıma sahip bir dizi cihaz gördük. Ancak Sony Mobile onlardan farklı bir yol izliyor gibi görünüyor.

Maksimum yakınlaştırma seviyesini elde etmek yerine, bu telefonlardaki sistem tek lensten iki farklı telefoto uzunluğu sunuyor. Bunu çoğu telefonda pek görmeyiz, çünkü çoğu lens sabit bir odak uzaklığı sunduğundan, optik zumun ötesindeki değişiklikler genellikle dijital yollarla yerine getirilir.

Buradaki Sony Xperia telefonları, periskop modülünün içindeki lens elemanlarının konumunu hareket ettirerek lensin odak uzunluğunu etkili bir şekilde değiştirebilir. Arkasındaki sensör aynı kalıyor ancak bu, iki farklı telefoto seçeneği için 70 mm ile 105 mm arasında geçiş yapabileceği anlamına geliyor.
Burada amaçlanan, 70 mm’de f/2.3 ve 105 mm’de f/2.8 diyafram açıklığına izin vererek daha kaliteli sonuçlar vermektir. Bu odak uzunlukları yaklaşık 3x ve 4.4x seviyesine eşit oluyor, her ikisi de optik görüntü sabitleme özelliğine sahip.

sony xperia 1 iii
Sony Xperia 1 III

Bu değişken telefoto lensin arkasında, telefondaki üç 12 megapiksel sensörden biri olan sensör bulunuyor. Önceki Xperia 1 ve Xperia 5 modellerinde olduğu gibi, Sony büyük çözünürlüklere geçme eğiliminden kaçınıyor.

Bunun yerine, hem Xperia 1 III hem de Xperia 5 III’teki kamera üçlüsünü oluşturmak için 12 megapiksel 1/1,7 inç ana kamera ve 12 megapiksel ultra geniş kamera var. Kameralar arasındaki tek fark, Xperia 1 III’ün verileri gerçek zamanlı izleme sistemiyle beslemek için bir uçuş süresi sensörüne sahip olmasıdır. Sonuç olarak bu sayede, daha büyük boyutlu Android telefonda biraz daha gelişmiş bir kamera sistemi sunuluyor. 12 megapiksel sensörün getirdiği sınırlama nedeniyle 8K video çekimi yoktur.

Sony Xperia 5 III
Sony Xperia 5 III

Kamerayı geride bırakırsak, her iki telefon da 12GB RAM ve 256 GB veya 512GB depolama alanına sahip. Ayrıca 5G destekli Qualcomm Snapdragon 888 de ortak özellikler arasında bulunuyor.

Her ikisinde de 3,5 mm kulaklık jakı var. Dolby Atmos’u destekleyen çift stereo ön hoparlör ve stereo sesi yükseltebilen 360 Spatial Audio ses özelliği de mevcut.

Öte yandan hem Xperia 1 III hem de Xperia 5 III, 30W şarj desteğine sahip 4500mAh pil ile geliyor. Daha küçük boyutlu telefon da pil kapasitesi tarafında geride kalmıyor.

Telefonlar doğal olarak farklı boyutlara sahip. Ancak tasarımları birbirine benziyor. Küçük olanda IP65, büyük olanda IP68 koruması var. Ayrıca Corning Gorilla Glass Victus cam ile koruma seviyesi daha da artırılıyor.

Ekran tarafında önemli bir fark var. Sony Xperia 1 III, 120 Hz yenileme hızı ve 240 Hz dokunmatik örnekleme özelliklerine sahip olan 6,5 inç 21:9 OLED ekran ile geliyor. 3840 x 1644 piksel ile 4K çözünürlük destekli bu ekranda 120Hz içerikler etkileyici biçimde gösterilecektir.

Xperia 5 III de, yine 120 Hz yenileme hızına ve 240 Hz dokunmatik örnekleme özelliklerine sahip olan bir ekranla geliyor. Ancak bu ekran 6,1 inç 21:9 OLED ekran ve  2520 x 1080 piksel veya Full HD+ çözünürlük desteğini sunuyor. Her iki telefonun ekranı da HDR desteğini barındırıyor.

Görünüşe göre Sony, büyük bir izlenim bırakmak için bu telefonları epey fazla özellikle doldurmuş. Bu telefonların diğer Sony telefonları gibi Türkiye’ye gelmesini beklemiyoruz. Yurt dışındakiler de 2021 yazının başından itibaren bu telefonları satın alma imkanına sahip olacak. Fiyat bilgileri de henüz verilmedi.

İLGİLİ HABERLER