Eğlence

Sony Xbox Game Pass servisine yanıtını önümüzdeki ilkbaharda verecek

sony ps5 xbox game pass
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Xbox Game Pass, Microsoft için dikkate değer başarı sergileyen ürünlerden biri oldu ve görünüşe göre Sony, kendi geliştirdiği hepsi bir arada oyun abonelik hizmetiyle yanıt vermeye hazırlanıyor. Bloomberg‘in haberine göre şirket, PlayStation Plus ve PlayStation Now’ı bu baharda sunulması beklenen yeni bir ürünle birleştirmeyi planlıyor.

Kod adı Spartacus olan bu hizmet, muhtemelen PS4 ve PS5’te aylık bir ücret karşılığında sunulacak. Haber, Sony’nin bulut oyunlarına daha fazla kaynak ayırdığını belirtse de, oyuncuların bu oyunlara diğer cihazlardan erişip erişemeyecekleri belli değil. Xbox Game Pass Ultimate, oyuncuların konsollarda, PC’lerde, telefonlarda ve tabletlerde bulut aracılığıyla 100’den fazla Xbox oyununu oynamasına olanak tanıyor. Üstelik Microsoft, TV’ler için de oyun akış aygıtları sunmayı planlıyor.

Görünüşe göre Sony, PlayStation Now’ı sonlandıracak, ancak PlayStation Plus markasını koruyacak. Sony, Spartacus’ün nasıl çalışacağını henüz kesinleştirmemiş olabilir, ancak hizmette üç farklı seçeneğin olması muhtemel görünüyor. Bloomberg tarafından görüntülenen belgelere göre, en düşük seçenek, şu anda olduğu şekliyle PlayStation Plus olacaktır. İkinci seviye, daha sonra katılan PS5 oyunlarıyla birlikte, PS4 oyunlarından oluşan daha geniş bir katalog sunacak. Üçüncü ve en yüksek abonelik seçeneği ise, bulut oyunlarını, genişletilmiş demoları ve Nintendo Switch Online’a benzer şekilde bir dizi eski PS1, PS2, PS3 ve hatta PSP oyununu içeriyor.

Microsoft’un Xbox Game Pass’te yaptığı gibi, Sony’nin birinci taraf münhasır ürünlerini çıkış tarihlerinde hizmete getirmeyi planlayıp planlamadığı da henüz açık değil. Sony Interactive Entertainment başkanı ve CEO’su Jim Ryan, geçen yıl şirketin yeni çıkan oyunları bir abonelik modeline sokma yoluna gitmeyeceğini söylemişti. “Bu oyunların geliştirilmesi milyonlarca dolara, yani 100 milyon dolardan fazlaya mal oldu. Bunu sürdürülebilir görmüyorum.”

Ancak Ryan’ın sözlerinden sonra oyun alanındaki durumlar değişti. Öncelikle, Microsoft bu yıl Bethesda’nın ana şirketi ZeniMax Media’yı satın aldı. Bethesda’nın tüm oyunları (Deathloop gibi birkaç özel PS5 oyunu hariç) Game Pass’te bulunuyor ve Starfield gibi gelecekteki Bethesda oyunları PlayStation’a hiç gelmeyebilir.

Game Pass, muhtemelen oyun aboneliği pazarında en büyük rakibi olacak olsa da, Sony diğer birçok büyük şirkete karşı da rekabet edecek. EA ve Ubisoft’un abonelik hizmetleri var ve Amazon da geçen yıl Luna’yı yurt dışında kullanıma sundu. Netflix mevcut abonelik seçeneklerine oyunlar ekledi. Amazon’un Luna’sının da dahil olduğu bir alan olan bulut tabanlı oyunlara baktığımızda, burada Nvidia GeForce Now ve Google Stadia var. Üstelik Samsung’un bile bulut oyun tarafında hedefleri bulunuyor.

PlayStation Now, 2015 yılında kullanıma sunuldu ve şu anda en eski büyük oyun abonelik hizmetlerinden biri niteliğini taşıyor. Ancak kullanımı çok yüksek seviyelere ulaşmadı. Oyuncular, bazı PS4 ve PS2 oyunlarını konsollarına indirebildikleri 2018 yılına kadar, yalnızca bulut üzerinden PS Now oyunlarına erişebildi.

Sony’nin, 2020 mali yılının sonunda yalnızca 3,2 milyon PS Now abonesi vardı. Microsoft ise, ocak ayında 18 milyonu aşkın Game Pass üyesi olduğunu duyurdu. Bu ve daha birçok nedenden dolayı, Sony’nin rekabet için sağlam bir abonelik modeli tasarlaması gerekiyor.

Microsoft gibi Sony de oyunlarını yeni kitlelere ulaştırmak için PlayStation konsollarının ötesini değerlendirmeye başladı. Geçen yıldan bu yana, PC’de Horizon Zero Dawn ve Days Gone‘ı yayınladı. Uncharted 4 ve Uncharted: The Lost Legacy paketi 2022’nin başlarında PC’ye geliyor. Ayrıca 2018 yılında da God of War yeniden canlandırılmıştı.

İLGİLİ HABERLER