Manşetler

Sony VAIO PC birimini satıyor, TV işlerini yan kuruluş hâline getiriyor

Sony’nin VAIO PC ve dizüstü bilgisayar birimi için çeşitli seçenekleri değerlendirmekte olduğu söyleniyordu. Anlaşılan o ki, Japon şirket en sonunda kararını verdi ve bu kararını 2013 üçüncü mali çeyrek yıl finans tablosuyla birlikte açıkladı.

sony-vaio-tap-20-on-inceleme-01

TV birimini yeniden yapılandırmaya ve Haziran 2014 tarihinden itibaren ayrı bir kuruluş olarak bünyesinden koparmaya karar veren Sony, PC faaliyetlerini ve VAIO markasını da Japan Industrial Partners (JIP) şirketine satmaya karar verdi. Nihai anlaşmanın Mart 2014 sonuna kadar yapılması bekleniyor.

Pazarda talebin azalması, Sony’nin PC işleri için böyle bir karar almasının temel nedenini oluşturuyor. Zaten Sony de CES 2014’te VAIO Flip 11A’nın dışında VAIO serisine dair herhangi bir şey göstermemişti.

Şirket bundan böyle PC ürünleri tasarlama ve geliştirme işleriyle uğraşmayacağını söyledi. Üretim ve satış faaliyetleri de en son VAIO ürün yelpazesinin küresel olarak satışa çıkmasıyla birlikte sonlandırılacak. Japon şirket akıllı telefon ve tablet gibi, post-PC olarak nitelendirilen ürünlere odaklanacak.

2013’ün üçüncü mali çeyreğinde Sony’nin mobil birimi yıldan yıla satışlarda artış kaydetti, ancak şirketin yıllık ortalama zararının 110 milyar yen (2.42 milyar TL) civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Halbuki daha önce 30 milyar yen (661 milyon TL) kâr elde edilmesi öngörülüyordu. Değişikliğin sebebi olarak yeniden yapılanma ve ayrışmanın gerçekleşeceği ürün gruplarının performansı gösterildi.

Sony’nin finans raporuna bakıldığında PlayStation 4’ün ilk altı haftasında 4.2 milyon adet sattığı, ayrıca aynı dönemde 9.7 milyon oyun satışının da gerçekleştirildiği anlaşılıyor. Oyun bölümü PlayStation Plus aboneliklerinde de önemli bir artış kaydetti. Konsolda ağ üzerinden çoklu oyuncu desteği için PlayStation Plus aboneliğinin zorunlu olması bu artışı açıklıyor.

Sony 2014 mali yılının sonuna kadar 1500’ü Japonya’da olmak üzere, dünya çapında toplam 5000 kişiyi işten çıkaracak. PC şirketi 250 ila 300 arasında Sony çalışanını işe alacak; bu şirket tasarım, geliştirme, üretim ve satış faaliyetlerini üzerine alacak ve Sony’nin mevcut VAIO yönetim birimine ev sahipliği yapan Nagano şehrinde bulunacak. Bu arada Sony satış sonrası garanti taahhütlerini karşılamaya devam edeceğini de kaydetti. Öte yandan Japon şirket, yeni şirketin sermayesine yüzde 5 oranında yatırım yapacak, böylelikle kuruluş ve geçiş aşamalarının sorunsuz işlemesine katkıda bulunacak.

TV ve PC segmentlerindeki yeniden yapılanma çalışmalarının Sony’ye 20 milyar yen gibi ek yük getirmesi bekleniyor. Bu geçişin tamamlanmasının ardından Japon şirket üst sınıf ürünlere ve 4K ekranlara odaklanacak, bu çalışmalarla TV işlerinde kârlılığını artırmaya ve gelecek finans yılında artıya geçmeye çalışacak.

İlgili >> Sony (1), (2), (3)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER