EğlenceTeknoloji

Sony sadece PS5’te oynanacak oyunlar çıkaracağını doğruladı

Sony, PlayStation 5’in yeni nesil konsola geçmeyi düşünenler için bir çekici noktasının sadece bu konsola özel oyunlar olacağını düşünüyor. Bu oyunlar anlaşılacağı üzere sadece yeni donanımda oynanabilecek.

Gameindustry.biz sitesine cuma günü öze bir röportaj veren Sony’nin PlayStation lefi Jim Ryan, şirketinin yakında satışa çıkacak cihazı için ilk resmi etkinliği gelecek hafta içinde düzenleyeceğini açıkladı. Ayrıca sadece PS5’te oynanacak, mevcut PlayStation 4 cihazında oynanamayacak bazı oyunların da bulunacağını kaydetti.

Aslına bakarsanız, son otuz yıldır çıkan her bir nesil konsola baktığımızda, yenisi için geliştirilmiş oyunların eskisinde çalışmadığını gördük. Ancak Sony’nin bu açıklaması dikkate değer, çünkü Sony ve en büyük rakibi Microsoft, son yıllarda oyun donanımının mevcut ve gelecek nesil versiyonları arasında köprü olacak mimariler kurmaya çalıştı. Yani teoride, PS5 ve PS4’ün Sony’nin çıkaracağı yeni oyunları çalıştırmasını bekleriz. Microsoft bunu Xbox One platformunda, en azından gelecek nesil Xbox Series X çıktıktan sonraki birkaç yıl boyunca yapmayı planlıyor. Ancak Sony tarafına baktığımızda, Ryan’ın söylediklerine göre, PlayStation tutkunlarını gerçek anlamda tadı sadece PS5’te çıkabilecek bazı yeni ve farklı şeyler bekliyor.

Ryan, “Her zaman kuşaklara inandığımızı söyledik. Yeni nesil bir konsol üretmeye giriştiğinizde, önceki neslin içermediği özellikler ve faydalar içermesi gerektiğine inanıyoruz. Ve bize göre, insanlar bu özelliklerden en iyi şekilde yararlanabilecek oyunlar yapmalı.” dedi. “Nesillere inanıyoruz; DualSense denetleyicisine, 3D ses olup olmadığına, SSD’nin kullanılabilmesinin birden fazla yolu olup olmadığına bakmaksızın… PlayStation topluluğuna yeni bir şey, farklı bir şey, gerçekten sadece PS5’te keyfini çıkarabileceğiniz bir şey vermenin zamanının geldiğini düşünüyoruz.”

Bu durum platformların teknik yeterliliklerinden daha çok pazarlama stratejisiyle ilgili gibi görünüyor. Hem PS5 hem de Xbox Series X geriye dönük uyumluluğa sahip olacak. Böylelikle gelecek nesil konsolda hepsi olmasa bile, oyun arşivinizdeki çoğu oyunu oynayabileceksiniz. Ancak sadece Microsoft şimdiye kadar kendi eliyle çıkardığı oyunlar için farklı nesiller arası destek sunacağını açıkladı. Yakında çıkacak Halo Infinite oyunu PC, Xbox Series X ve Xbox One’da oynanabilecek. Madden ve FIFA sahibi Electronic Arts ve Assassin’s Creed Valhalla yapımcısı Ubisoft gibi üçüncü taraf geliştiricilerin de şimdiki ve gelecek nesillere aynı anda destek vermeye devam etme olasılıkları çok daha fazla görünüyor.

Microsoft tüm platform stratejisini kullanılan cihazdan bağımsız kılmaya ve oyuncuların farklı platformlarda çalışacak şekilde satın almalar yapmasını hedefliyor. Örneğin, Xbox Play Anywhere girişimi bu amaçla kuruldu ve şimdi şirket Smart Delivery olarak adlandırdığı ve bir oyunun kopyasının iki kez satın alınmasını engellemeyi amaçlayan bir özelliği kullanıma sunuyor. Xbox One için satın aldığınız bir oyunun daha da genişletilmiş bir versiyonunu Xbox Series X’te de oynama imkanı bulabileceksiniz.

Sony ise bu stratejiyi izlemeyi tercih etmiyor gibi görünüyor. Sony, Bloodborne, God of War, Horizon Zero Dawn gibi özel oyunlara odaklanarak son on yılın en çok satan oyun konsolu unvanını elde etmeyi başardı. PlayStation 4’ün yaşam döngüsünün sonlarına yaklaştığımız bu zamanlarda bile şirket, bu yaz aylarında çıkacak iki büyük özel oyunu, The Last of Us Part II‘yi ve Ghost of Tsushima‘yı satışa sunmaya hazırlanıyor.

4 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilecek PS5 oyun etkinliğinde Sony’nin geleceğe dönük oyun stratejisiyle ilgili dikkate değer ipuçları edinmeyi bekliyoruz. Gelişmeleri etkinlik zamanı geldiğinde Teknoblog’da bulacaksınız.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER