Teknoloji

Sony PS5 üretiminde sıkıntı yaşamaya devam ediyor

sony e-spor ps5 ekran görüntüsü alma güncellemesi

Sony, 2021’in son üç aylık döneminde 3.9 milyon PS5 sevkiyatı gerçekleştirdi. Bir önceki çeyrekte 3.3 milyon konsol satan şirket küçük bir artış kaydetse de, küresel tedarik zincirindeki sorunlar nedeniyle hâlâ arzı karşılama konusunda sıkıntı yaşamaya devam ediyor.

31 Aralık 2021 itibarıyla Sony’nin sattığı toplam PS5 sayısı 17.3 milyona ulaştı. PS4’ün 2014’ün sonu itibarıyla ulaştığı satış sayısı ise bundan neredeyse 3 milyon fazlaydı. Ancak PS4’ün ilk yılında raflarda kolaylıkla bulunabildiğini, PS5 içinse böyle bir durumun söz konusu olmadığını unutmamak gerekiyor.

Sony’nin oyun biriminin geliri, bir önceki yıla göre yüzde 8 oranında düştü ve 813.3 milyar yen (95,4 milyar TL) olarak gerçekleşti. Ancak operasyon kârı yüzde 12.1 oranında artışla 92.9 milyar yene (10,9 milyar TL) yükseldi. Bunun yeni bir oyun konsolunun çıkmadığı bir yıl için doğal bir durum olduğu söylenebilir.

Sony’nin PS5 üretimi hâlâ talebi karşılayabilecek seviyede değil. Ancak bunun temelde şirketin bilançosuna olumlu bir etki yaptığı söylenebilir. Eğer şirket talebi karşılayacak seviyede üretim yapabilseydi, kârı azalabilirdi.

PlayStation Sony’nin en önemli ürünü olmaya devam ediyor. Şirketin toplam gelirinin yüzde 25’inden fazlasını ve operasyon kârının neredeyse yüzde 25’ini PlayStation getiriyor. 2021 mali yılında oyun birimi için belirlediği öngörüleri revize eden şirket, PS5 satışlarının istenen seviyede olmaması nedeniyle gelirlerde yüzde 6 oranında düşüş bekliyor. Bu da tedarik sıkıntılarının en azından kısa vadede devam etmesinin beklendiği anlamına geliyor. Operasyon kârı beklentisi ise yüzde 6 oranında artırıldı ve 345 milyar yen (40,4 milyar TL) olarak revize edildi. Yıl boyunca 14.8 milyon PS5 satmayı planlayan Sony, bu sayıyı da 11.5 milyon olarak güncelledi.

Sony’nin görüntü sensörü biriminin satış gelirleri yıllık bazda yüzde 22 oranında arttı. Operasyon kârında ise yüzde 26’lık bir artış kaydedildi. Sony, gelir artışında akıllı telefonlar için hazırlanan görüntü sensörlerinin satışlarının artmasının önemli bir rol oynadığının altını çizdi.

PS5 üretiminde istediği seviyeye ulaşamayan Sony, film biriminin performansından memnun görünüyor. Birimin gelirleri yıllık bazda yüzde 141 oranında artarken, Örümcek Adam: Eve Dönüş Yok ve Venom: Zehirli Öfke 2 gibi filmler bu artışta kilit rol oynadı. Seinfeld’in gösterim haklarının Netflix’e verilmesi de birimin gelirlerinin artmasına yardımcı oldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER