Manşetler

Sony E3 2013: PlayStation 4 yıl sonunda ABD ve Avrupa’da piyasada

Sony geçtiğimiz şubat ayında duyurusunu gerçekleştirdiği PlayStation 4 ile ilgili daha fazla bilgiyi E3 kapsamındaki basın toplantısında paylaştı. Sony, PlayStation 4’ün fiyatını açıklamakla birlikte konsolun neye benzediğini de ilk kez paylaştı. PS4 konsolunun görüntüsü Xbox One ile birinci nesil PS2’den izler taşıyor. 399 dolar ABD, 399 avro Avrupa ve 329 pound Büyük Britanya satış fiyatına sahip olacak bu konsol yıl sonunda saydığımız bu bölgelerde piyasada olacak. Sony bu bilgi dışında kesin bir tarih vermekten kaçındı.

sony-ps4-1-110613

Etkinlikte konuşan Sony Computer Entertainment Amerika başkanı Jack Tretton, PlayStation 4’ün çevrim dışı oyunları oynamak için çevrim içi kimlik doğrulama işlemine izin vermeyeceğini dile getirdi, şirketin kullanılmış oyun pazarını destekleme yönündeki isteğinin altını çizdi. ABD’de Amazon, Best Buy, GameStop, Walmart gibi şirketlerin Sony’nin gelecek nesil konsolu için ön siparişleri almaya başlaması bekleniyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Sony, Microsoft’un her bir oyun üzerindeki sıkı kısıtlamaları ve kontrollerinin aksine ikinci el oyunlar üzerinde herhangi bir kısıtlama politikası uygulamayacak. Disk tabanlı oyunların çevrim içi kontrolüne gerek olmayacak, konsol her 24 saatte bir internete bağlanıp kimlik doğrulama işlemi yapmayacak. Jack Tretton’ın açıklaması E3 konferansı sırasında salonda bulunanlar tarafından alkışlarla karşılandı.

sony-ps4-2-110613

PlayStation Gaikai bulut tabanlı oyun akış servisi 2014’te geliyor

Sony’nin Gaikai tarafından desteklenen bulut tabanlı oyun servisi PS4 ile aynı anda çıkmayacak. 2014’te faaliyete geçmesi beklenen servis sayesinde PS4 veya Vita oyunlarını doğrudan konsola akıtmak ve klasik PS3 oyunlarını bu şekilde oynamak mümkün olacak. Aslına bakarsanız, oyuncuların PS3 desteği konusunda bekledikleri tam olarak bu değildi, ancak Sony’nin bu yenilikçi teknolojiyi isabetli bir iş için kullandığını söylemek gerekiyor.

Başlıca PS4 Oyunları

destiny-ps4-110613‘Destiny’

Sony, Bungie’nin merakla beklenen Destiny oyununun ilk fragmanını paylaştı. Çoklu oyun desteğine sahip bu avcı seti uzak gelecekte geçiyor. Yavaş bir keşif işlemiyle başlayan oyun daha sonra yoğun bir savaşa dönüşüyor. Son patron da yenildikten sonra yağma düzeni başlıyor. Destiny, birden fazla PS4 sahibinin eğlenceli vakit geçirmesi için isabetli bir oyun gibi görünüyor.

?Final Fantasy XV? and ?Kingdom Hearts III?

Sony, Square Enix stüdyosunun Final Fantasy XV ve Kingdom Hearts III oyunlarını da gösterdi. Final Fantasy XV oyunu gelecek nesil oyun konsolunun gücünden bir hayli yararlanıyor, aynı zamanda bir Final Fantasy için tamamen yeni sayılabilecek çeşitli hareketleri de sunuyor. Oyun oynarken atlamaya, zıplamaya ve diğer hareketlere hazırlanın.

‘The Dark Sorcerer’

Sony, detaylı yüz animasyon teknolojisini konsolun ilk kez gösterildiği lansman sırasında The Dark Sorcerer olarak adlandırılan prototip ile göstermişti. Şirket E3’te de bu teknoloji gösterimine devam etti. Oyunun perde arkası görüntülerini gösteren şirket bu prototiple ilgili daha fazla detayı E3’teki standında paylaşacağının bilgisini verdi.

Yukarıda saydığımız oyunlar dışında The Order 1866, Ray’s the Dead, Secret Ponchos, Octodad: Dadliest Catch, Mercenary Kings, Don’t Starve, The Witness, Oddworld: Abe’s Oddysee ve Galak-Z gibi oyunların da gösterimini gerçekleştirdi. Bu oyunlar da PS4’te keyfi yaşanacak oyunlar arasında bulunuyor.

Öte yandan hem Sony hem de Microsoft’un oyun konsollarının paylaşacağı çeşitli oyunlar da bulunuyor. PS4 üzerinde daha uzun süre oyun imkanı sunan Watchdogs, Assassin’s Creed IV: Black Flag, Mad Max ve PS4 için özel bir beta sürümü bulunan Elder Scrolls Online oyunları hem PS4 hem de Xbox One’da oynanabilecek.

PlayStation Vita için 85 yeni oyun

Sony, PS Vita’nın ömür döngüsünün daha başında olduğunu hatırlatırcasına yeni oyunları piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Şirket E3’te 85 yeni oyunun duyurusunu yaptı. Bunların arasında Batman Arkham Origins, Destiny of Spirits, Doki-Doki Universe, Killzone Mercenary ve Tearaway bulunuyor. Ayrıca Vita için God of War, Final Fantasy X ve X-2, Flower ve Dead Nation oyunlarının uyarlamaları da sunulacak. Bu arada Walking Dead’in yeni bölümleri Vita’ya da gelecek.

PlayStation 3 için özel oyunlar

Sony PlayStation 3 için de çeşitli sürprizler yok değildi. Sony, The Last of Us, Rain, Beyond: Two Souls ve Gran Turismo 6 gibi, duyurusu daha önce yapılmış çeşitli oyunları gösterdi. Buna ek olarak PS3 Batman Arkham’in devamı gibi çapraz platform yeni nesil oyunların ilk dalgasından da yararlanacak.

İlgili >> The Verge, Sony PlayStation EU Blog

İLGİLİ HABERLER