Manşetler

Sony PS Vita’ya Hızlı Bakış – Galeri & Video

p1010027_tb

Bugün kapılarını açan GameX oyun fuarının en önemli konuklarından bir tanesi Sony’nin gelecek nesil oyun konsolu PS Vita. Bu ayın ortalarında Japonya’da piyasaya çıkacak olan oyun konsolu 22 Şubatta Avrupa ve ABD ile aynı anda Türkiye’de olacak. GameX’teki Sony standında PS Vita için de bir bölüm ayırılmış ve bu alana bir geri sayım sayacı yerleştirilmiş. Sayaç yazı yazdığımız günde PS Vita ile tanışmaya 79 günden biraz daha fazla zamanın kaldığını gösteriyordu.

Sony PS Vita’nın teknik özelliklerini hatırlayacak olursak; bu cihazda dört çekirdekli ARM Cortex A9 işlemci, SGX543MP4+ grafik işlemci, 5 inç’lik, 960 x 544 çözünürlüklü dokunmatik ekran, 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR ve opsiyonel 3G mobil geniş bant gibi öne çıkan özellikler yer alıyor. Üç eksenli jiroskop ve üç eksenli ivmeölçer sayesinde oyunlara hareketle kontrol imkânı da katan bu taşınabilir oyun konsolunda üç eksenli elektronik pusula da mevcut.

Sony PS Vita’nın en büyük yeniliklerinden olan 5 inç’lik OLED ekran 16 milyon renk desteğine sahip. Bu da oyun keyfinin maksimum derecede yaşanmasını sağlıyor. Ekran yüksek şiddette ışığın altında bile iyi bir görüntüleme imkânı sunuyor. Görüntüler ise keskin ve canlı. Ayrıca iyi bir görüş açısı sunuyor, bunu aşağıda bulacağınız videoda da görebilirsiniz. Kapasitif dokunmatik ekranın dokunmaya olan hassasiyeti de iyi seviyede.

Sony PS Vita ile az da olsa vakit geçirme fırsatı bulduk. Cihazın arayüzünü görmek mümkün olmadı, henüz final aşamasına gelmediği için Sony sadece iki farklı oyunla PS Vita deneyiminin ön gösterimini yapıyor. Bu oyunlardan bir tanesi olan Uncharted ile PS Vita’yı test ettik. Cihazda yer alan 5 inç’lik ekran doğal olarak PS Vita’nın boyutunun büyümesine neden olmuş. PSP 3000’e göre daha büyük duran PS Vita’da iki tane analog çubuk var. Bunlar her iki elin baş parmakları rahatlıkla kontrol edecek şekilde konumlanmış. Yine yön ve PlayStation tuşları da ekranın sağında ve solunda baş parmakların kolay bir şekilde erişeceği biçimde yerleştirilmiş. Oyunun duvar tırmanma vb. bazı aşamalarında doğrudan dokunmatik ekranı kullanmak mümkün. Aynı şekilde dilerseniz cihazın arkasında yer alan dokunmatik yüzey de aynı işlevi görüyor.

p1010037_tb

Önceki PSP cihazlarında alıştığımız gibi üstte sağda ve solda omuz tuşları yer alıyor. Arka yüzeyin çoğunu yukarıda bahsettiğimiz dokunmatik pad kaplıyor. Bu dokunmatik pad’in her iki yanına parmakları yerleştirmeye yarayan girintiler yerleştirilmiş. Cihazın arkasında ve önünde olmak üzere iki adet kamera yer alıyor. Bunların teknik özellikleri verilmiyor. Ancak öndeki kameranın Skype üzerinden video görüşmelere imkân tanıyacağını biliyoruz.

PS Vita için hem kutulu oyunlar hem de internet üzerinden indirilebilir dijital oyunlar satılacak. Oyunlar NVG adı verilen özel bir kart formatıyla dağıtılacak. Bu karta özel yuva cihazın üst kısmında bir kapak altında gizli. Ayrıca cihazın arka alt kısmında da bir bellek kartı yuvası yer alıyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Sony PS Vita 22 Şubatta piyasada olacak. Ondan önce PS Vita deneyiminin tadına bakmak isteyenler İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen GameX fuarının yolunu tutup bu cihazı kendi gözleriyle görme şansı bulabilirler.

Video: Sony PS Vita’ya Hızlı Bakış

Galeri: Sony PS Vita
[nggallery id=752]

İLGİLİ HABERLER