Teknoloji

Sony Project Leonardo ile engellilerin PS5 oynamasına yardım edecek

sony project leonardo

Sony Project Leonardo isimli girişimiyle daha iyi bir PlayStation 5 kumandası geliştirmek için çalışıyor. Özel bir kit olan Project Leonardo, motor kontrolü sınırlı olanların konsol oyunlarını daha kolay oynamayı vadediyor. Şirket Project Leonardo’yu CES 2023 etkinliğinde duyurdu.

Paylaşılan ilk görsellerde Project Leonardo’nun üzerinde hem fonksiyon hem de yön tuşlarının olduğu görülüyor. Bütün bu tuşların kişiselleştirilebileceği belirtilirken, kullanıcıların böylelikle kendilerine en uygun kumandayı oluşturabileceği ifade edildi.

Project Leonardo tek başına kullanılabildiği gibi, DualSense kumandalarla da eşleştirilebiliyor. İki Leonardo ve bir DualSense, PS5 tarafından tek bir oyun kumandası olarak algılanacak. Böylelikle hem oyunculara esneklik sağlanacak hem de oyun oynarken başkalarından yardım almak kolaylaşacak.

Project Leonardo’da dört adet 3.5 mm ses jakı girişi bulunuyor. Düz bir yüzeye yerleştirilebilen Leonardo’yu tripod yardımıyla yükseltmek de mümkün. Sony Project Leonardo’yu tasarlarken AbleGamers, SpecialEffect ve Stack Up gibi kuruluşlarla iş birliği yaptı.

Sony Project Leonardo’da Microsoft’tan ilham almışa benziyor

Project Leonardo’yu hazırlarken Sony’nin oyun konsolu pazarındaki en önemli rakibi Microsoft’tan ilham aldığı söylenebilir. Microsoft özellikle oyun pazarında erişilebilirlik konusunda lider konumda. 2018’de Xbox Adaptive Controller’ı çıkaran Microsoft, Sony’nin yeni projesindeki pek çok unsuru o tarihte sunmuştu. Yazılım devinin erişilebilirlik odaklı aksesuar geliştiren bir laboratuvarının olduğunu ve teknoloji dünyasını engelliler adına geliştirmek için 5 yıllık bir planı uygulamaya koyduğunu hatırlatmakta fayda var.

sony project leonardo

Sony Project Leonardo için henüz bir fiyat açıklamış değil. Microsoft’un Xbox Adaptive Controller’ı yurt dışında 100 dolar karşılığında sattığını düşününce Sony’nin de benzer bir fiyat uygulayacağı söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER