Teknoloji

Yüksek PlayStation satış rakamı Sony’yi yukarıya taşıdı

sony imx500

sony playstation

Sony, 2015 mali yılının üçüncü çeyreğine ait finansal sonuçları kamuoyuyla paylaştı. Şirket dönemi 2.58 trilyon yen (63.6 milyar TL) gelir ve 202.1 milyar yen (5 milyar TL) operasyon kârıyla tamamladı. Ekim ve aralık ayları arasındaki net kâr ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 oranında arttı ve 120.1 milyar yene (2.9 milyar TL) yükseldi.

PlayStation 4’ün öncülüğündeki oyun birimi, Sony’nin üçüncü çeyrek performansında itici güç görevi üstlendi. Yüksek PlayStation donanım ve yazılım satışları sayesinde birimin geliri, bir yıl öncesine göre yüzde 10.5 oranında artışla 587.1 milyar yen (14.4 milyar TL) olarak gerçekleşti. Sony PlayStation 4 satışlarının kısa bir süre önce 35 milyonu aştığını açıklamıştı. Oyun biriminin operasyon kârıysa yüzde 45.5 oranında yükseldi. Söz konusu artışta bir yıl önce PS Vita bileşenlerinin nominal değerlerinin düşürülmesinin önemli bir rolü olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Sony Pictures da etkileyici bir çeyreği geride bıraktı. Spectre ve Hotel Transylvania 2 gibi filmlerin başarılı gişe performansı sayesinde birim çeyreği 262.1 milyar yen (6.4 milyar TL) gelirle tamamladı. Bu rakam, geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 26.9 oranında bir artışa tekabül ediyor. Sony’nin cep telefonu satışları yüzde 14.7 oranında düşse de, operasyon kârı 24.1 milyar yene (595 milyon TL) çıktı. Bu artışta daha “premium” bir ürün gamına geçilmesi ve Ar-Ge ile pazarlama gibi alanlarda gerçekleştirilen kesintilerin etkili olduğu belirtildi.

En belirgin düşüş ise Sony’nin Cihazlar biriminde yaşandı. Söz konusu birim, görüntü sensörleri gibi bileşenleri de kapsıyor. Görüntü sensörleri birimi şirketin son yıllardaki performansını yukarıya taşımakta önemli bir rol oynasa da, düşük akıllı telefon satışları sensörlere olan talep de azaldı. Birim aynı zamanda düşen pil satışlarından da olumsuz biçimde etkilendi. Cihazlar biriminin geliri yüzde 12.6 oranında düşüşle 249.9 milyar yene (6.1 milyar TL) indi. İşletme zararı ise 11.7 milyar yen (286.9 milyon TL) olarak gerçekleşti. Sony 2015 mali yılını 140 milyar yen kârla tamamlamayı amaçlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER