Teknoloji

PlayStation ve oyun satışlarındaki artış Sony’yi cesaretlendirdi

sony playstation 5

Sony, 30 Haziran’da sona eren mali yılının ilk çeyreğine ait finans raporunu paylaştı. Mali yılın geneline dair beklentilerini revize eden şirket için sonuçların “karmaşık” olduğu söylenebilir. Bir yıl önce ilk çeyrekte 364.9 milyar yen olan operasyon kârı yüzde 31 oranında düşüşle 253 milyar yene (47,57 milyar TL) gerilerken, şirketin gelirlerinde yüzde 33’lük artış kaydedildi. Bu artışta oyun ve ağ hizmetlerinin satışları ile müzik, görüntüleme ve finansal hizmetler birimlerinin performansı önemli bir rol oynadı.

Oyun ve müzik birimlerinin yüksek performanslarının sürmesini öngören Sony, buradan hareketle 31 Mart 2024’te sona erecek mali yılı için satış ve gelir beklentilerini yüzde 6.1 oranında yukarıya çekti. Net gelirin de bir önceki öngörüye kıyasla yüzde 2.4 daha yüksek olmasını hedefleyen Japon teknoloji devi, 840 milyar yen (158,37 milyar) olan gelir beklentisini 860 milyar yen (162,15 milyar TL) olarak güncelledi.

Oyun tarafında şirket özellikle üçüncü taraf PlayStation oyun ve içeriklerindeki satış artışı nedeniyle öngörüsünü revize etti. Bu mali yıl içinde PlayStation sahiplerini heyecan verici oyunlar bekliyor. Bunlar arasında  Spider-Man 2, Assassin’s Creed Mirage, Cyberpunk 2077: Phantom Liberty Expansion, Avatar: Frontiers of Pandora ve EA Sports FC yer alıyor.

Üçüncü taraf oyun satışlarındaki artışa ek olarak, maliyet ve harcamalarda da düşüş öngörülüyor. Bunların yanında, PlayStation 5 donanımının kârlılığındaki düşüşün de tabloyu dengelemesi bekleniyor. Sony bir süre önce dünyanın farklı yerlerinde PlayStation 5 fiyatında indirime gitmişti. Bu konsolun genel gelirlerinde düşüş anlamına gelse de, daha çok kişiyi PlayStation 5 almaya itebilir ve buna bağlı olarak da oyun satış gelirleri artabilir.

Bu noktada Sony’nin yılın ilk çeyreğinde 3.3 milyon PlayStation 5 sevkiyatı gerçekleştirdiğini belirtmekte fayda var. Bir önceki çeyrekte ise PlayStation 5 sevkiyatı 6.3 milyon seviyesindeydi. Ancak bu sayının şirketlerin satışlarının genellikle daha yüksek olduğu döneme ait olduğunu unutmamak gerekiyor. Şirketin şimdiye kadar sattığı PlayStation 5 sayısı ise 41.7 milyona ulaştı.

Sony bazı birimlerde gelir hedefini küçülttü

Sony beklentilerini yukarı yönde revize etse de, şirket bazı alanlarda da aşağı yönlü ayarlamalar yaptı. Örneğin, akıllı telefon satışlarındaki düşüş nedeniyle mobil sensör satışlarının düşmesi bekleniyor. Örümcek Adam: Örümcek Evrenine Geçiş filminin başarısına rağmen, Sony Pictures gelirleri de düşerken; Hollywood’daki yazar ve oyuncu grevi nedeniyle bu birimin gelir beklentisi de aşağıya çekildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER