Manşetler

Sony PlayStation 5 teknik özellikleri ortaya çıktı

sony playstation 5
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Sony’nin gelecek nesil PlayStation konsolu için çalıştığını bir süredir biliyorduk. Adı resmi olarak konuluncaya kadar PlayStation 5 olarak anacağımız bu oyun konsoluyla ilgili ilk gerçek detaylar Wired‘a verilen bir röportaj sayesinde ortaya çıktı. Sony, PS5’in 8K grafik desteği, 3D ses, süper hızlı SSD’ler ve mevcut PlayStation 4 oyunlarıyla geriye dönük uyumluluk gibi özellikler barındıracağını söyledi.

PS4 için sistem mimarisi ekip lideri olarak görev yapan Mark Cerny’nin belirttiklerine göre, yeni konsol PS4 Pro gibi, sadece PS4’ün özellikler bakımından güçlendirilmiş bir versiyonu olmayacak. PlayStation 5 tamamen yeni bir donanım barındıracak. AMD’nin en yeni 7 nm Zen 2 sürecini temel alan üçüncü nesil Ryzen serisi işlemcisi ve AMD’nin Radeon Navi donanımını temel alan özelleştirilmiş GPU da bunların arasında yer alıyor. Böylelikle ilk kez bir oyun konsoluna ışın izleme desteği getirilmiş olacak. Sonuç olarak bu donanım güçlendirmeleri sayesinde PS5 8K grafikleri destekleyecek. Eğer ileride 8K TV’niz olursa, PlayStation 5 bunun keyfini çıkarmanız için gerekli olan oyun veya multimedya içeriklerinin üstesinden gelebilecek.

Ayrıca Sony, PlayStation 5’te 3D ses desteğine de ayrı bir önem veriyor. Yeni AMD yongası bunun için özel bir birim barındırıyor. Sony, bu sayede hem TV hoparlörlerinden hem de kulaklıklardan daha sarmalayıcı bir ses çıkışının elde edileceğine dikkat çekiyor.

PlayStation 5’e gelecek bir başka büyük değişiklik de sabit disk sürücüsünün SSD ile değiştirilmesi olacak. Sony, bunun sayesine yüklenme süresinin ve oyun oynanışının sabit diskle sunulana göre daha da ileri gideceğini söylüyor. Wired tarafından sözü edilen bir sunumda, PS4’e özel Spider-Man oyunu, PS4’te 15 saniyede yüklenirken, PS5’in erken geliştirici setinde sadece 0.8 saniyede yüklenmiş.

PS4 oyunları PS5’te de çalışacak

Sony’nin PS5 ile ilgili olarak söz ettiği diğer detaylar arasında mevcut PlayStation 4 oyunlarına yönelik geriye dönük uyumluluk da bulunuyor. PS3’ten PS4’e geçiştekinden farklı olarak, PS4 ve PS5 benzer mimarileri paylaşıyor. Bu durum da çapraz oyun desteğini daha kolay hâle getiriyor. Oyunların sadece indirilebilir versiyonları değil, fiziksel kopyaları da yine satılacak. Sony, bunun Blu-ray diskleri olup olmayacağı konusunda henüz bir bilgi vermedi. Şirket, PS5 çıkmaya başladığı zaman, geçişin yavaş biçimde olacağını, oyunların en azından başlangıçta hem PS4 hem de PS5 versiyonlarıyla çıkacağını kaydetti.

Sony, yeni konsola eşlik edecek geleceğe dönük PSVR planları hakkında konuşmazken, mevcut PSVR sanal gerçeklik başlığının PlayStation 5 ile de çalışacağını söyledi.

Şu an için Sony, sadece donanım hakkında yüzeysel biçimde konuşmayı tercih ediyor gibi görünüyor. Oyunlar veya medya özellikleri hakkında henüz bir detay bilmiyoruz. Bunları öğrenmek için biraz zamanın geçmesi gerekebilir. PlayStation 5, büyük ihtimalle E3’te gösterilmeyecek. Çünkü Sony bu yıl etkinliği pas geçiyor.

PS5’in ne zaman çıkacağına dair henüz net bir tarih de bulunmuyor. Cerny Wired’a, 2019’da çıkmayacağını söyledi. Ancak geliştiriciler oyun geliştirme amaçlı geliştirici setlerin çoktan erişmeye başladılar. Bu da sözü edilen 2020 çıkış tarihini mantıklı kılıyor.

İLGİLİ HABERLER