Manşetler

İşte karşınızda Sony PlayStation 5! [Video]

sony playstation 5

Sony en sonunda PlayStation 5’in neye benzediğini gösterdi. Dün gece saatlerinde düzenlenen etkinlikte ilk bir saatlik kısmı PS5 oyunları ile geçiren Sony, daha sonra cihazın tasarımını da ortaya çıkardı. PS5 konsolu siyah-beyaz renkte bir gövdeyle geliyor ve kutudan çıkan yeni oyun kumandası da renk düzeniyle uyum gösteriyor.

PS5, Xbox Series X gibi dik duracak biçimde tasarlandı ve iki farklı versiyonu var. Bunlardan bir tanesi 4K Blu-ray sürücülü, diğeriyse bir disk sürücüsü barındırmayan Digital Edition. Optik sürücü barındırmayan PS5 çeşidi, sürücünün kaldırılması sayesinde normal modelden dikkate değer oranda daha ince görünüyor.

Sürücünün kaldırılması sayesinde PS5’in Digital Edition versiyonu daha da ucuza gelecek. Ancak Sony henüz fiyat bilgisini açıklamadı. Şirket, gerçekleştirdiği canlı yayında PS5’in tasarımını gösterse de, PS5 çıkış tarihi veya fiyatıyla ilgili olarak hiçbir bilgi paylaşmadı.

Xbox Series X gibi, PS5 bir TV veya monitörün altına yatay veya dikey biçimde yerleştirilebiliyor. Sony, her iki yönde konumlandırmaya da izin veren bir stand geliştirmiş. Ancak şirket, PS5 Digital Edition için biraz daha farklı bir stand kullanıyor gibi görünüyor. PS5 biriminin üst kısmında ısıyı atmak için havalandırma kanalları bulunuyor. Önde ise USB-A ve USB-C portları bulunuyor.

Ayrıca Sony, PS5 için birtakım aksesuarlar da çıkarıyor. Bunların arasında DualSense şarj istasyonu, yeni bir HD kamera, Pulse 3D kablosuz kulaklık ve medya uzaktan kumandası bulunuyor. Sony bu aksesuarların fiyatlarını veya yeni PS5 konsollarıyla aynı anda piyasaya çıkıp çıkmayacağını henüz açıklamadı.

Sony’nin PS5 donanım tasarımı; Microsoft’un Aralık 2019’da, gelecek nesil oyun konsolu Xbox Series X’in tasarımını ortaya koymasından aylar sonra geldi. Sony de, Microsoft gibi, gelecek nesil PS5 oyun konsoluyla ilgili olarak son aylarda yavaş yavaş çeşitli bilgileri açıklığa kavuşturdu. Konsol yıl sonuna doğru çıkacak ve sekiz çekirdekli AMD Zen 2 CPU ve AMD RDNA 2 tabanlı özelleştirilmiş GPU bulunuyor. Sony, PS5 teknik özelliklerini geçtiğimiz mart ayında açıklamıştı. Özelleştirilmiş AMD yongaları hem GPU hem de CPU tarafında değişken frekanslar kullanarak 10.28 teraflopluk işlem gücü sağlayacak.

Sony oyunlarda yüklenme süresini artırmak için özel bir SSD seçeneğini kullanıyor. SSD 825 GB kapasite ve 5.5 GB/s performans sağlayacak. Sony tüm oyunların kurulması için dahili SSD’ye yüklenmesini zorunlu kılıyor, böylelikle yüksek okuma hızının avantajlarından yararlanılabilecek. Epic Games, yakın zamanda PS5 üzerinde etkileyici bir Unreal 5 gösterimi yapmıştı. Bu gösterimde sinema tadında 8K unsularının ve dinamik aydınlatma efektlerinin yüklenmesi gösteriliyor. Ayrıca PS5 8K grafik, saniyede 120Hz yenileme hızında 4K grafik ve 3D ses destekleri de bulunuyor.

Ayrıca Sony, nisan ayının başlarında PS5 DualSense kumandasını göstermişti. Kumanda uyarlanabilir tetik tuşları, titreşimli geri bildirim ve oyun içeriklerini paylaşmayı sağlayan özel bir oluşturma düğmesine sahip. Şirketin daha önce çıkardığı DualShock kumandalar gibi, D-pad ve tuşlar kumandanın üst yarısında yer alırken iki analog çubuk da alt kısımda konumlandırılmış. DualSense’in ortasında touchpad var ve bunun iki kenarına yeniden tasarlanmış ışık çubukları yerleştirilmiş.

Ayrıca PS5, şu anda var olan 4 binden fazla PlayStation 4 oyununun çok büyük bir kısmını destekleyecek. Sony, geçtiğimiz mart ayında “Geriye dönük uyumluluğa sahip oyunların PS5’te artırılmış bir frekansta çalışmasını bekliyoruz, böylece daha yüksek veya daha kararlı kare hızlarından ve potansiyel olarak daha yüksek çözünürlüklerden faydalanabilirler.” açıklamasını yapmıştı. Ubisoft da Assassin’s Creed Valhalla oyununun yıl sonunda PlayStation 5’e geleceğini açıklamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER