Teknoloji

Sony PlayStation 5 iyi başlangıç yaptı; 4,5 milyon konsol sevkiyatı

sony playstation 5

Sony, yayınladığı en son kazanç raporunun yanında bazı önemli bilgileri de açıkladı. Buna göre şirket, 2020 yılında dünya çapında 4,5 milyon adet PlayStation 5 ürün sevkiyatı gerçekleştirdi. Bu rakam, Sony’nin, geçtiğimiz kasım ayında gerçekleştirdiği piyasaya çıkıştan bu yana, satın alması son derece zor olan oyun konsolu toplu üretim yeteneğini de vurguluyor.

PlayStation 4’e olan talep, Ekim-Aralık 2020 çeyrek yıl döneminde 1.4 milyon birim ürün sevk edilerek, geçen yıla göre yüzde 77 düşüş gösterdi ve yıllık bazda önemli ölçüde düştü. Sony, yıl sonu tatili çeyreğinde Temmuz-Eylül 2020 dönemine kıyasla daha az PS4 sattı.

Sony?nin oyun sektörü genel olarak bir yıl öncesine göre çok daha iyi performans gösterdi. Analist Daniel Ahmad, bunun PlayStation tarihindeki en iyi çeyrek olduğunu belirtti. Gelir, kısmen PS5 satışlarının etkisiyle yüzde 40 artışla 883,2 milyar yen seviyesine (60,3 milyar TL) ulaştı. Yüksek oyun satışları, PlayStation Plus abonelikleri ve PS4 donanımındaki daha iyi marjlar nedeniyle işletme kârı, yüzde 50 artışla 80,2 milyar yen seviyesine (5,5 milyar TL) yükseldi.

Bununla birlikte Sony, PS5’in piyasaya sürülmesiyle ilgili olarak yapılan harcamaların kâr kazançlarının bir kısmını götürdüğünü ve ayrıca PS5 donanımının maliyetinden daha düşük bir fiyata satıldığını doğruladı. Şirket, “PS5 donanımı için üretim maliyetlerinden daha düşük olarak belirlenen stratejik fiyat noktaları” nedeniyle bir kayıp yaşandığını söyledi.

PS5’i satın almak isteyenler bunu gerçekten yapabilene kadar PS5 satış rakamlarında okuyacak çok şey yok. Ancak en azından, konsolun lansmanı boyut olarak PS4’lerinki ile genel olarak karşılaştırılabilir seviyede görünüyor. PS4 de piyasaya çıktığı ilk çeyrek yıllık dönemde 4,5 milyon adet satmıştı.

Kasım ayında Türkiye’de satışa sunulan ve pek de kolay bulunmayan diskli PS5’in yanı sıra çok yakında PS5 Digital Edition versiyonu da piyasaya çıkıyor. 6999 TL’lik fiyat

Microsoft, geçen hafta açıkladığı kazanç raporunda Xbox Series X veya Series S için belirli satış rakamları yayınlamamıştı. Ancak şirket Xbox donanım gelirinin yıldan yıla yüzde 86 arttığını söyledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER