Eğlence

Sony PlayStation 4’te Gaikai’nin bulut tabanlı oyun teknolojisine yer verecek

Sony’nin yeni PlayStation 4 oyun konsoluyla ilgili beklentilerden bir tanesi de Gaikai’nin sağlayacağı bulut tabanlı oyun teknolojisinin varolmasıydı. Gerçekleştirilen PlayStation 4 duyurusu bu beklentinin karşılandığına da sahne oldu. Geçtiğimiz yaz Sony tarafından satın alınan Gaikai’nin kurucusu David Perry düzenlenen PlayStation toplantısında sahneye çıktı ve yeni PlayStation’ın oyunları internet üzerinden akıtmayı sağlayacak teknolojiye sahip olacağını açıkladı.

playstation-4-kup-210213

Gaikai’nin teknolojisinin eski PlayStation 3 oyunlarını yeni platformda oynamayı sağlayacağı söylenmişti, ancak durum böyle görünmüyor. Gaikai başlangıçtaki iş modelini koruyacak, herhangi bir oyunu disk veya internetten indirilebilir şekilde satın almadan önce ücretsiz olarak deneme fırsatı sunacak. Böylelikle PlayStation Store üzerinden sunulan her türlü oyunu anında denemek mümkün olacak.

Sony, PlayStation 4 oyunlarının yeni sunulan Remote Play işlevi sayesinde PlaySation Vita cihazı üzerinden de oynanmasına izin verecek. Bu senaryoda PlayStation 4 bir sunucu işlevi görecek.

David Perry, servis kapsamında Facebook ve Ustream ile işbirliği yapılacağını, böylelikle herhangi bir arkadaşa oyunu gerçek zamanlı olarak izletmenin, oyun esnasında yorum yapmanın mümkün olacağını kaydetti. Yeni DualShock 4 oyun kumandasında yer alan Paylaş butonu sayesinde canlı oyun görüntüsünü başkalarına yayınlamak mümkün olacak. Ayrıca başka oyuncuların kumandasının işlevlerini sanal olarak üstlenmek de sunulacak imkanlar arasında yer alacak.

Her ne kadar Gaikai’nin teknolojisi şu an için PlayStation 3 oyunlarını internet üzerinden oynatmaya izin vermiyor gibi görünse de, Sony bu konu için henüz kapıyı kaptmış değil. Gaikai’nin kurucusu PS1, PS2 ve PS3 platformlarından eski oyunların internet üzerinden dağıtımını da beklediğini kaydetti. Ne var ki, bunun hangi gelecekte gerçekleşeceği henüz belli değil. Bu nedenle şu an için PlayStation 4 üzerinde PlayStation 3 oyunlarının oynanmayacağını söylemek zorundayız. Ancak internet üzerinden akıtma yoluyla geriye dönük uyumluluk günün birinde sağlanabilir.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER